Söndag = träning

Idag är första dagen jag känner mig helt frisk från min förkylning. Därför bestämde jag mig för att följa med Daniel till jobbet och träna lite. Det blev bröst, axlar, biceps och triceps. Vilade mage,rygg och ben från styrka men körde 35 min simning så hela kroppen fick arbeta. Det är helt underbart att ha tillgång till en bassäng på jobbet. Simma är otroligt skönt och avslappnande samtidigt som man tränar hela kroppen. Har enorm träningsvärk sedan jag simmade 20 min i fredags så man förstår att det tar.

Styrkepasset:


Pec-deckmaskin 4 set
Liggande hantelpress 4 set
Bicepscurl med stång 4 set
Bicepscurl i CC 4 set
Puschdowns i CC 4 set
Extension över huvudet i CC 4 set
Sittande hantelpress 4 set
Hantelyft åt sidan 6 set
Baksida axlar i maskin 4 set



Ikväll drar fotbollen igång igen. Det ska bli skönt att få komma igång efter ett långt uppehåll. Håller bara tummarna att min fot klarar underlaget inomhus. Kan vara lite si och så med foten just inomhus, antagligen för att golvet är hårdare och det är sämre skor just inomhus.




Update

Igår började jag dagen med ett träningspass tillsammans med Janina (kolla in hennes hemsida/blogg: http://www.chilifresh.se/). Jag körde mage, axlar och biceps och avslutade med 20 min simning på jobbet.
Mellan 14 och 19.30 jobbade jag. Det var ganska mycket folk på jobbet och jag hade två instruktioner i gymmet. Det är roligt hur alla instruktioner skiljer sig åt. En del som kommer lyssnar inte över huvudet taget utan står bara och tittar åt andra hållet medan andra är väldigt intresserade och bombarderar en med frågor. Jag föredrar ändå det senare, det är roligt när man kan hjälpa någon.

Kvällen spenderades i soffan med Daniel och Råttan. House och Dexter bjöd TV/datan på. Blev en tidig kväll efter en lång dag.

Idag har vi bara tagit det lugnt. Cyklade bort till Arlandastad och Eurostop för att kolla på termobyxor inför USA-resan som närmar sig. Vi passade på att ta en fika och storhandla när vi ändå var där. Nu har vi storstädat i lägenheten och jag ska försöka plugga någon timme innan det återigen blir soffan och mys:)


Råttan kikar ut genom fönstret






Stand-up på söder

Igår var vi några i klassen som åkte till stan på lite mat och stand-up på Helens krog och bar. Det var bland annat: Thomas Järvheden, Jakob Öqvist och Clayton Fletcher från USA som stod för underhållningen. Det blev en trevlig kväll tillsammans med goda vänner. Roligt att hitta på något som man inte brukar göra. Det förgyller vardagen.

Imorgon ska min klasskompis iväg till Kista och träna lite innan det är dags för några timmars jobb. Helgen blir nog lugn med träning och plugg på schemat.



Vem är du....

... i en grupp?

Uppfinnaren
Som namnet säger så är denna personligheten den som står för kreativiteten och idéerna. De arbetar gärna självständigt och går sina egna vägar. Uppfinnaren är originell och fantasifull i sitt arbete men reagerar starkt på positiv och negativ kritik. En uppfinnare blir ofta entreprenörer med nya egna produkter. De ser möjligheter där andra ser problem. En uppfinnare kan ha svårt att samarbeta med andra och de vill gärna briljera på egen hand. De är endast intresserad av helheten och struntar därför i detaljer.

Ambassadören
Denna personlighet är utåtriktad och en riktig förhandlare. Hon/han funkar med de flesta människor och gillar att knyta kontakter i alla nätverk. Det är ambassadören som tar tillvara på andras idéer och utvecklar dessa. De är nyfikna, säljande och duktiga på kommunikation. Tyvärr så tappar de lätt intresset och kan ibland bli lite för optimistiska när det gäller nya idéer.

Analytikern
Detta är motsatsen till ambassadören. Analytikern är lugn och eftertänksamma. De tar varje beslut på största allvar och tar god tid på sig. De är kritiskt tänkande människor som kan upplevas som bromsklossar då de överväger alla för och nackdelar både en och två gånger. Det är sällan en analytiker har fel. Deras svaghet ligger i att inspirera andra. De saknar ofta en drivkraft.

Samordnaren
Samordnaren kan få en grupp med helt olika personligheter att dra åt samma håll. De kan se talanger hos individer och använda dem för att driva gruppen framåt mot målet. De är duktiga på att delegera och se det bästa hos människor. De är erfarna och trygga i sig själv och i gruppen. De är duktiga på att tala om för gruppen vilka mål som de ska sträva efter sig och sedan med fast hand styra skeppet i rätt riktning. Tyvärr kan samordnaren vara lite manipulativ och ta äran för andras arbete.

Pådrivare
En pådrivare kan pusha vilken grupp som helst till underverk. Denna roll är inte rädd att bli ovän med andra i gruppen för att få det bästa resultatet som möjligt. De är vinnarskallar som gärna visar känslor och aldrig bakar ur en diskussion. De vill gärna stå i centrum och har både energi och motivation för en hel grupp. Deras svaghet är att de kan gå lite långt i sin strävan efter det perfekta. De kan upplevas som otåliga, provocerande och aggressiva.

Diplomaten
Denna roll är ofta väldigt uppskattad i gruppen. Diplomaten bryr sig om de andra medlemmarna i gruppen och kan anpassa sig till olika gruppen och människor. De skapar ett bra klimat i gruppen och vill att gruppen ska vara så harmonisk som möjligt. De är väldigt goda lyssnare och tycker att alla i gruppen kan bidra med något. Deras svagare sida gäller beslut, de kan vara väldigt veliga när det är dags att ta ett beslut. Det kan tom vara så att de undviker situationer där de känner sig stressade eller pressade.

Genomföraren
Den här personligheten är disciplinerad, systematisk och pålitlig. Genomföraren är en arbetsmyra som alltid arbetar hårt och är lojal mot sitt arbete. De lägger allt fokus på att organisationen ska fungera och sätter sig själva i andra rummet. De är väldigt effektiva och duktiga på att ta en ide och göra den till handling. De är praktiska personer som lägger en hela sin själ i det de gör. Tyvärr kan genomföraren vara ganska stelbent och ospontan. De har ofta svårt att accepter förändringar.

Revisorn
Revisor ser till att arbetet blir gjort och att det blir gjort på bästa sätt. De lämnar inget halvdant ifrån sig. De vill helst göra allt själv så att de vet att det blir ordentligt gjort. Denna arbetsmyra har en känsla för detaljer och håller alltid vad hon/han lovat. Revisorn är en pedant som inte klarar av osäkerhet och ser alltid till att planen följs. De är ganska oroliga av sig och tar lätt på sig för mycket eftersom de inte vill delegera.

Specialist
Kan mycket om lite och kan vara väldigt användbar när det gäller att få igång ett arbete. De har erfarenhet och är i mångt och mycket självgående. De har lätt att fastna i teknikaliteter.

Dessa roller/personligheter kan man hitta i en grupp. Det kan vara på en arbetsplats, i skolan eller ett lag. Det finns ett test man kan göra för att hitta vilken roll som är starkast för just dig. Självklart kan du ha delar från alla roller men det kan också vara så att du är väldigt starkt en speciell roll. (Jag har beskrivit rollerna med egna ord och väldigt kortfattat).Enligt Meredith Belbin som "utformat" testet och rollerna så är den optimala gruppen en grupp på fyra personer som var och en har två grupproller.

Vill du läsa mer:
http://www.belbin.com/







Äntligen träning igen!

Idag kände jag mig äntligen tillräckligt frisk och pigg i kroppen för att köra lite styrka innan skolan började. Det var skönt att äntligen få träna igen! Tråkigt när man är sjuk. Jag är inte en person som mår dåligt av att inte få träna på några dagar men det är fantastiskt skönt när man kan köra igång igen. Var inte riktigt på topp och kunde köra på samma vikter som sist men det är ju förståeligt. Körde rygg (latsdrag, stående och sittande rodd), bröst (flyes i CC och liggande hantelpress) och triceps (push-downs och extension över huvudet med rep). Minns inga vikter idag utan var mer fokuserad på att komma igång igen.

Dagen bjöd sedan på en föreläsning om Paus-gympa. Varför det är bra och hur det bör vara utformat för att få bästa effekt gick vi grundligt igenom. Vi fick sedan i smågrupper komma på egna paus-gymparutiner som vi sedan fick köra med resten av klassen. Det var en roligt och känns som något man faktiskt kan få användning av i framtiden.

Nu ikväll tog jag en kort promenad på 30 min. Tänkte springa men det är dumt att köra igång för hårt efter förkylningen. Löpningen får vänta tills imorgon!



Cafeplugg i storstan...

Dagen har jag spenderat på ett mysigt café i gamla stan i Stockholm. Sten Sture som är beläget nere i källaren och borden står i gamla 1300-tals valv som tidigare fungerat som fängelsehåla. Väldigt annorlunda och spännande lokal. Det var min sköna klasskompis Rickard och jag som grävde ner oss i anatomipärmen. Vi fick en hel del gjort mellan andra diskussioner och skratt.



Bilden lånad från: http://alisagonzalez.se/cafe-sten-sture/



Eftersom min förkylning fortfarande hänger i har det inte blivit någon löpning i helgen men hoppas på att kunna springa igen på tisdag! Får se hur jag väljer att gå vidare med mitt löpprojekt. Tänker inte lägga ner det men kanske väljer att skjuta fram sista testet något. Den som lever får se!





Intressanta studier

Dessa två studier handlar om att se hur näringsvärdet förändras när man går på olika (vanliga) dieter. De beskriver ett samband mellan diet och att man faktiskt får i sig för lite av vissa näringsämnen. Intressanta att läsa om du själv ska dieta eller arbetar med andra människors hälsa.

Självklart ska man ju inte säga att dessa dieter är värdelösa eller farliga att genomföra bara för att de kan leda till brist av vissa näringsämnen. Det som man däremot kan göra att att ha med sig denna fakta för att undvika att gå i fällan och få i sig för lite vitaminer och mineraler. Med god planering och lite kunskap kan du absolut genomföra dessa dieter utan att det leder till näringsbrist. Gör ett bra grundarbete där du tar reda på vilka ämnen som du riskera att få för lite av för att sedan lägga till livsmedel som faller inom ramen av dieten samtidigt som de är näringstäta.

Jag är ingen förespråkare av dieter så detta inlägg handlar inte om att uppmuntra något till att gå på diet. Jag tycker en långsiktigt livsstilsförändring med där man tar hänsyn till både kost, motion och psykiska faktorer som t ex stress är en mycket bättre väg att gå. Vad jag däremot vill säga genom att skriva om dessa studier är att om man bestämt sig för att gå på diet kanske man ska fundera och planera innan man slänger sig in i något som kan leda till näringsbrist. Kunskap är makt!



http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2010.29468v1

http://www.jissn.com/content/7/1/24


Bra sagt...

När jag sa att jag hade två saker som varit till hjälp i min karriär, menade jag min hjärna och min ödmjukhet! -Madonna



Fokus och starka känslor...

...har denna onsdag bjudit på.

Tror du att dina tankar styr det som händer dig? Att dina tankar skickar ut en signal i universum som sedan ger oss precis det vi tänker? Förmiddagspasset i skolan handlade just om detta. Hur våra tankar styr det som händer i livet. Det vi lägger vårt fokus på är det som präglar vår vardag. Hänger du inte riktigt med i mitt resonemang så kan du titta på filmen The Secret (http://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8). Den handlar just om det här fenomenet. Hemligheten som de pratar om är just tankarna vi tänker blir som en magnet tillbaka till oss. Tänker vi endast positiva tankar och lägger vårt fokus på det positiva vi har och vill ha i vårt liv så är det just dessa tankar som bli vår verklighet. Våra tankar blir vår verklighet! Det vi tänker händer. Det gäller även negativa tankar, samma lag. De negativa tankarna blir vår verklighet.
För att komma ifrån att dra till oss det negativa måste vi ändra vårt fokus. Lägga om fokus till det positiva vi vill ha i vårt liv. "Jag kommer få det där jobbet". "Jag kommer hitta min livs stora kärlek". Då kommer dessa tankar bli till verklighet.

Jag tror inte på detta till hundra procent. Allt kommer inte inträffa trots att vi verkligen lägger fokus på det men tankens kraft är enorm och vi kan komma lång genom att fokusera på det som är bra och det som vi verkligen vill ha. Det är lätt att tänka negativa tankar och extremt svårt att vända dem till positiva men allt går om man bara bestämmer sig och ger det lite tid. Jag tror att vi kan tänka oss väldigt långt i livet, bara vi tror på de tankar vi har. Det går inte att lura och fejka sina tankar, de måste vara äkta.

Eftermiddagen blev extremt känsloladdad. Vi fick göra en teambuildingsövning som gick ut på att göra en tidslinje över sitt liv. Linjen skulle följa vårt livs medgångar och motgångar, hur vi mådde och varför vi kände på ett visst sätt under vissa tidsperioder. Det blev en väldigt tung övning där det kom fram livshistorier som man inte ens kunde föreställa sig. Det vara många modiga människor som klev upp inför resten av klassen och berättade om sina värsta upplevelser. Hela klassen var djupt tagen efter denna övning och det var många tårar som föll men det känns som vi idag knöt ett band som tar flera år för människor att knyta. Det var tungt och jobbigt men ändå en känsla av befrielse att få berätta om sitt innersta. En del saker som vissa varit med om går inte att relatera till och en del saker triggar något från sitt eget liv. Det var extremt många känslor och man blev både varm och iskall, grät och skrattade. Det var starkt! För att våga öppna upp sitt innersta och återge det till en grupp människor som man endast känt i några veckor krävs enorm tillit och känsla av trygghet. Från och med idag kommer jag aldrig känna mig otrygg med att ställa mig upp i vår klass och berätta om mig själv, mina tankar och mitt liv. Jag känner fullständig trygghet! Är glad att få vara med om en övning som den här ihop med dessa människor. Det är ett privilegie att känna tillit och det gör jag verkligen till alla de 25 andra som läser till Hälsoutvecklare med start 2010. Ni är bäst!



Jobb, jobb, möte/skola, skola/jobb

Den här helgen har jag jobbat. Både lördag och söndag stod jag på gymmet och försökte sprida lite träningsglädje och hälsa till alla som hade vägarna förbi. Det är skönt att jobba helgen på vårt gym eftersom det är ganska lugnt med folk och man hinner prata lite mer med kunderna som kommer dit. Hade bla två killar (olika tillfällen) som frågade mig hur de skulle träna för att biceps brachiis muskelbuk skulle bli längre. De blev väldigt besvikna när jag svarade att de nog var tvungna att gå hem och skylla sina "korta" muskelbukar på mamma och pappa.

Idag så var det möte/utbildning med jobbet där vi gick igenom hur det går för de olika gymmen i Stockholm och vad vi som personal kan göra för att det ska gå bättre. Det är roligt att träffa folk från andra anläggningar och höra hur det fungerar för dem. Vid lunch fick jag springa till tåget för att spendera eftermiddagen i skolan med anatomi på schemat. Höft och den nedre extremiteten gick vi igenom idag.

Imorgon ska jag göra helt tvärtom, skolan på förmiddagen och sedan direkt till jobbet för att stänga.

Det har varit en hektisk helg och pga att jag haft känningar i halsen så hoppade jag mina två sista löppass förra veckan. Tänkte köra dem nu i början av den här veckan. Får se om jag hinner med alla fem passen men jag gör så många jag hinner. Tänker inte stressa för att jag missat några pass löpning, då är risken att jag helt tappar motivationen och struntar i det helt. Imorgon blir det till att gå upp 05.30 för att hinna springa innan skolan!



Kay Pollak: citat

  • Ingen kan såra dig utan ditt medgivande

  • Bakom all ilska finns alltid någon form av rädsla.

  • I den här stunden skapar du din egen värld!

  • Hur du ser på andra säger mer om dig än vad det gör om de andra

Han har en hel del vettiga tankar den här mannen. Även som jag inte köper hel konceptet rakt av så tar jag med mig mycket av det han säger. Ofta när du blir irriterad på en annan människa så påminner de om något hos dig som du inte gillar (även om du inte vill erkänna det). När du blir arg på någon eller agerar avvisande ligger det ofta en rädsla i botten. Du vågar inte riktigt vara den du är.

Jag tycker just tankens kraft, som Pollak skriver mycket om, är ett extremt spännande område. Det har gjorts studier på människor som är under hypnos; Ena gruppen blev petade på fingertoppen med en glödhet nål men blev tillsagda att det bara var en penna. Denna grupp kände ingen smärta och fick heller inga märken efter nålen. Med grupp nummer två gjorde man tvärt om. De fick en penna mot fingertoppen men blev tillsagda att det var en varm nål. De kände alla smärta och flera av dem fick dessutom brännmärken utav pennan. Sug lite på det? Alla intryck och situationer vi hamnar i tolkas av hjärnan och utefter det reagerar vi. Om vi kan (som under hypnos) "lura" hjärnan så kan vi kanske se och handla helt annorlunda i situationer. Vi kan välja en annan väg att gå helt enkelt.

Jag säger inte att allt detta är enkelt. Det är extremt svårt att ändra ett beteende men vi måste ju börja någonstans.





Löpning och plugg

Jag har redan kommit till pass 7 i mitt träningsprogram och det innebar 8 km fartlek. Då jag var både seg och trött idag så blev det mest jogging med lite naturliga tempovariationer i uppför- och nerförsbackar. Jag tror stenhårt på att man ska lyssna på kroppen när man träna. Ibland vill inte kroppen det som står på programmet och då är det bara att lyda. Finns ingen anledning att pressa sig till att gör något som inte känns bra. Det kan vara ödestiget för motivationen. Självklart ska man pressa sig lite extra när man tränar men det är bättre att göra det de dagar man känner sig lite piggare och mer mottaglig.

Resten av eftermiddagen är det plugg som gäller. Branschkännedom och anatomi ska slipas, måste erkänna att det känns bra när det i mitt fall handlar mest om repetition. Jag får en chans till bättre förståelse nu än när jag läste det förra gången.




Branschkännedom

Det går inte riktigt att sluta tänka på vilken fantastiskt bra utbildning jag går. Hela utbildningen andas en fot in i arbetslivet. Allt vi gör, alla föreläsare som vi har har en stark kontakt eller förankring i näringslivet. Det känns som allt är helt genomtänkt endast för att vi alla ska ha ett arbete helst innan utbildningen är klar! VI får verkligen alla bitar till att lägga pusslet. Att vi sedan kommer välja helt olika pussel gör det hela ännu mer spännande och ger en extra krydda till utbildningen. Det roliga är att skulle kunna bli en stämning av tävling och konkurrens men det känns som vi alla har olika tankar och mål med vad vi vill arbeta med i framtiden att de känns mer som alla vill hjälpa varandra.

Idag hade vi två föreläsare i ämnet Branschkännedom. Först var det Coacha Food and Training som pratade om hur det var att arbeta som PT och tränare ur perspektivet att vara egen företagare. Det är roligt att lyssna på människor som har byggt upp ett företag och får arbeta med det som de verkligen vill. Väldigt inspirerande!

Den andra föreläsningen höll PT-ansvarige på SATS. Han pratade om att arbeta som PT som anställd på en anläggning. Vi fick även mycket info om branschen och hur det är att arbeta inom kunskapsområdet Hälsa. Vad det innebär idag och vad det kan komma att innebära i framtiden.

Det jobbiga med våran utbildning är inte oron att INTE få jobb utan snarare vad man ska välja. Ibland får jag känslan av att om man bara spelar sina kort rätt så kommer man kunna välja och vraka när man är klar med utbildningen.

Jag vet redan vad jag vill göra och den bollen är redan satt i rullning. Hoppas kunna avslöja detta inom några veckor. Det känns väldigt spännande:)



Träning och Kay Pollak

Började dagen med en helt underbart skön tågresa i sällskap med Kay Pollak och hans bok "Att välja glädje". Jag är en person som alltid omger mig med människor som jag anser är lite bättre än mig i ett eller flera sätt. Det kan vara snällare, smartare, starkare, kunnigare på något ämne osv. Detta gör jag för att hela tiden tvinga mig själv att bli lite bättre jag älskar att få ett visst motstånd och ett tävlingsmoment. Tyvärr så kan jag då bli ganska irriterad på människor som inte riktigt lever upp till detta. Har t ex väldigt svårt för människor som är tafatta, lama och har en tendens att uttrycka sig korkat (med risk för att någon ska bli irriterad på mig nu). Efter att ha läst "Att välja glädje", som jag varmt rekommenderar för alla människor, så känner jag att jag fått en helt annan bild av mig själv. I boken beskriver Kay just detta med att vi har ett val i varje situation i livet. Det valet innebär att vi helt enkelt väljer hur vi vill känna. Vi tolkar ofta situationen på ett visst sätt av ren vana, det är så vi lärt oss reagera. Pollak uppmuntrar i boken att det är dags att ta andra val, att vi måste vara väldigt medvetna om vilka val vi gör och hur tankens kraft faktiskt fungerar. Han menar också att de saker som vi stör oss på hos andra kan vara sådant som vi finner obekväma eller jobbiga hos sig själva? Egenskaper som skrämmer oss lite.

Är ni som mig en person som lätt bli arg och irriterad över småsaker? Tåget är sent, det står disk på diskbänken osv? Då uppmuntrar jag er (i samråd med Kay Pollak) att istället välja en annan känsla. Välj att vara glad att du får lite extra tid ute i det fina vädret eller med din vän som också står och väntar på tåget. Eller välj att vara lycklig och glad över att du faktiskt har någon i ditt liv som kan ställa disk på diskbänken istället för diskmaskinen. Vi har hela tiden ett val att göra.

Kay pratar om så mycket mer så jag känner att det får bli fler "Att välja glädje"-inlägg i framtiden!

Efter min sköna tågresa var det dags för ett styrkepass:


Uppvärmning: 10 min crosstrainer

Mage:
Crunches i maskin 30 kg/20 reps/4 set
Bålrotation med viktplatta: 10 kg/20 reps/4 set
Höftlyft: 10 reps/ 4set

Biceps:
Sittande hantelcurls: 8 kg/7 reps/3
Curls i CC: Dropset från 27-9 kg.
Bicepscurl med stång: 20 kg/5 reps/4 set

Axlar:
Sittande Hantelpress: 9 kg/ 8 reps/4 set
Hantellyft åt sidan: 6 kg/10 reps/ 1 set - 8 kg/6 reps/3 set
Baksida axel i CC: 14 kg/8 reps/4 set




6*1 km tempointervaller

På grund av besök, plugg och jobb i helgen hann jag inte med mitt sista pass på vecka två så därför fick jag ta det idag istället. Vet inte om det var optimal uppladdning med anatomiföreläsning mellan 09.30 och 18.00 men vad gör man! Försökte hålla lite bättre tempo på intervallerna idag jämfört med 1 km intervallerna förra gången.

Förra passet/ Idag

Uppvärmning: 1 km lätt joggning/ 1 km lätt joggning

1; 4,34 min / 3,45 min Vila 3 min


2; 4 min / 4 min Vila 4 min


3; 4,50 min / 5 min Vila 4 min


4:e km; 4,30 min / 4, 45 min Vila 3 min


5:e km; 4,10 min / 3, 45 min Vila 3 min


6:e km; 3, 45 min


Första och andra kilometern kändes väldigt lätta och det kändes som min löpteknik var väldigt bra. Tre och fyra var extremt jobbiga, fick håll och ville bara sluta. Dessa två sträckor är väldigt mycket uppför vilket självklart påverkade känslan en del. Som tiderna visar var de sista två kilometerna väldigt snabba men det var väldigt jobbigt! Hade rätt mycket syra i benen och vill egentligen bara sluta springa!

Känslan idag är att det kommer bli svårt att komma ner under 45 på just den banan som jag har valt eftersom det är så mycket kuperad terräng. Men som den tävlingsmänniska jag är så kommer jag självklart inte ge upp utan köra så hårt det bara går!






10 km löpning

I mitt alldeles egna fina lilla träningsprogram stod det idag "10 km löpning i lugnt tempo" så det var ju bara att svida om till träningskläder och ge sig ut i det fina vädret.

Löpningen kändes väl ok, flåset var lite jobbigt men positivt var iaf att benen inte tog slut så som de brukar göra när jag springer milen. Det är fortfarande kilometer 8 som är absolut tyngst.

Jag testade att le medans jag sprang idag, det var en ganska svårt faktiskt. Inte var att det är tråkigt att springa utan mer fysiskt svårt att använda musklerna i ansiktet på det sättet samtidigt som man springer. Det var roligt att se männikors reaktion när man springer och ler, de såg ganska förvånade ut så jag misstänker att de inte är vana att se leende människor i löparspåret. Tror ändå att det fungerade bra för jag kände mig glad och pigg när jag sprang där och log.


10 km : 52 min


Orkar/vill du inte träna?

Läs dessa citat:


En människas hälsa kan bedömas efter om hon tar två trappor eller två piller i taget – Joan Welsh

Fysiskt välbefinnande är inte bara en av de viktigaste nycklarna till en mer hälsosam kropp, det är också grunden för dynamiskt och kreativt tänkande – John F. Kennedy

Pain is weakness leaving the body

Winners never quit, cos´ quitters never win

Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible.




S I spontankväll

Det finns dagar som bara blir så där riktigt riktigt bra. När allt blir så där lyckat som man önskar att alla dagar bli. Igår var en sådan dag! Vi hade anatomiföreläsning mellan kl 09.30 och 18.00 och sedan blev det en spontankväll för S I.
Indisk mat och en och annan öl/cola/shot bjöds det på och kvällen kantades massor av skratt och underbara människor.

Det är inte så många gånger i livet som man hittar människor som det helt enkelt bara klickar med, att man dessutom hittar 5 personer samtidigt som funkar fantastiskt bra ihop hör inte till vanligheterna. Jag kan med all säkerhet säga att jag funnit vänner för livet i gruppen S I. Det kommer bli två fantastiska år, det är jag helt säker på!




Idag var Emma G här från Hstad och hälsade på. Vi hann promenera, handla, äta lunch, promenera, åka pendeltåg, fika hos Nicklas, åka pendeltåg och hälsa på Älsklingen på gymmet! :)Det tråkiga med att flytta är att man inte hinner träffa sina vänner lika ofta som man vill!





Styrka och Löppass 4...

...var det dags för idag. Egentligen vad det 10 km i lugnt tempo men eftersom det nästan var mörkt när jag gav mig ut så bytte jag dagens pass mot pass nr 6, 2,5 km löpning + 10 backintervaller. Vi har ett elljusspår på 2,5 km men 10 km slingan har inga ljus. Det går ju att springa 4 varv i elljusspåret men det tycker jag är såå tråkigt.

Ändringen i programmet

Löppasset  kändes bra och jag var pigg i kroppen. Glömde min klocka men det kändes som det gick snabbt de 2,5 kilometerna. Backintervallerna var relativt lätta idag, började ta emot runt den 7 intervallen. Försöker köra ganska lång vila i mellan så jag hinner återhämta mig och inte bygga upp för mycket mjölksyra.


I morse körde jag ett styrkepass innan skolan. Jag körde rygg, bröst och triceps. var ganska trött i kroppen men orkade igenom passet vilket gav en otrolig endorfinkick lagom tills skolan började. Älskar morgonträning!



Fotbollstjejer och knäskador...

Min underbara vän Sara och jag gjorde vårt examensarbete om fotbollstjejer och knäskador. Vi ville ta fram ett träningsprogram som kunde hjälpa tjejerna att bygga upp musklerna runt knät för att på så sett undvika knäskador. Vi fick väldigt bra resultat och är mer nöjda med vår uppsats. Nedan följer sammanfattningen på vårt arbete samt en länk till uppsatsen i fulltext.


Effekten av ett skadeförebyggande träningsprogram på skador i nedre extremiteterna hos unga fotbollsspelande flickor


Sammanfattning:


Skador i de nedre extremiteterna, främst knäskador, är ett stort problem inom damfotbollen. Studier har visat att risken för unga fotbollsspelande tjejer att drabbas av en främre korsbandsskada är 5-6 gånger så stor som för pojkar i samma ålder. De nedre extremiteterna är även de kroppsdelar där flest skador förekommer inom herrfotbollen, men män skadar oftare lår och ljumske än knä- och fotled. De är även i regel äldre när skadan inträffar än damspelarna är. Skillnaden i skadefrekvens mellan herr- och damspelare kan bero på flera olika faktorer, t ex anatomiska skillnader, hormonella skillnader och fysiska skillnader, såsom muskelstyrka och knästabilitet.


Syftet med det här projektet var att utforma ett träningsprogram med målet att stärka lårmuskulaturen, bålstyrka och att öka stabiliteten i knäleden. Vi ville att övningarna skulle vara så enkla och kräva så lite utrustning och utbildning att de skulle gå att genomföra en helt vanlig fotbollsträning.


Två flicklag födda 1993 ingick i projektet; ett som kontrollgrupp (n=10) och ett som träningsgrupp (n=13). Båda grupperna tränade fotboll 3h/v, samt deltog i seriespel, under hela säsongen. Träningsgruppen genomförd förutom den vanliga fotbollsträningen vårt skadeförebyggande träningsprogram 10-20 min/1gg/v under hela säsongen.


Grupperna testades med sit-to-stand-test vid projektets start och även efter 3, 6 och 12 månaders träning.

Vid projektstarten var kontrollgruppen snabbare vid första testet än träningsgruppen. Efter 6 månaders träning kom träningsgruppen ikapp kontrollgruppens tider och fortsatte sedan att förbättras genom hela projektet. Kontrollgruppen förändrade inte sina genomsnittstider på testerna under projektperioden.


När det gäller skador drabbades kontrollgruppen av fler och allvarligare skador än träningsgruppen.

Vårt resultat visar att de som genomfört vårt träningsprogram drabbades av färre och mindre allvarliga skador än de som inte gjorde det. Således kan långvariga träningsprogram med fokus på lårstyrka och knästabilitet förebygga skador i nedre extremiteterna hos unga fotbollsspelande flickor.


Ladda ner i fulltext:

http://hh.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:239806

 


Då var det dags...

... att börja plugga igen. Hemuppgifter, tentaplugg och examinationer all over. Det ska bli roligt men samtidigt vet jag att jag kommer sitta framför den här dator och slita mitt hår då och då. Den här gången vet jag vad som väntar och jag vet också att det bara är jag som kan göra arbetet för att nå mina mål. Jag är redo att sätta igång...

Idag var första riktiga dagen i skolan. Branschkännedom stod på schemat och vi pratade om allt från KASAM till potentiella yrken i framtiden. Det är ett roligt område som helt och hållet kan användas till just det som JAG vill göra. Det finns inget som säger att vi 26 i klassen kommer arbeta med samma sak när vi är klara. Det är nog en större chans att vi allihopa arbetar med olika inriktningar. Visst kommer vi alla vara hälsoutvecklare men titeln kommer betyda helt varierande yrkesval.

Innan skolan idag hann jag med ett styrkepass på Actic i Uppsala:


Uppvärmning: Crosstrainer 10 min

Mage:
Crunches i maskin 20*3
Höftlyft 10*3
"Båten" 10 kg 20*3

Biceps:
Sittande hantelcurls 7 kg*10/1, 9 kg*6/3
Curls i CC 18 kg*8/1, 27 kg*5/3
Curls m stång 10 kg*10/1, 15 kg*10/3

Axlar:
Sittande hantelpress 7 kg*10/1, 9 kg*6/3
Hantellyft åt sidan 7 kg*10/1, 8 kg*6/3
Baksida axel i CC 14 kg*10/4



Löpning: söndag

Igår var det dags för mitt tredje pass i träningsprogrammet, 8 km i lugnt tempo. Eftersom jag var ute i lördags och somnade vid 03-tiden med lite alkohol i blodet förväntade jag mig att det skulle kännas ganska tungt. Till min förvåning gick det väldigt lätt. Kände mig pigg och fräsch både i kroppen och huvudet. Sprang till och med utan musik vilket jag inte brukar klara av annars.

Tid 8 km: 45 min





Ändring i programmet..

På grund av att jag ska iväg på femkamp och middag med fotbollen i eftermiddag bestämde jag att ändra lite i mitt löpträningsprogram. Det  var egentligen 8 km i lugnt tempo i dag men jag bytte det till 5*1 km tempointervaller och kör 8 km imorgon.


För att jag ska komma ner till 45 min på milen måste jag springa 4,30 per km i snitt. Av den anledningen så siktade jag på runt den tiden idag när jag sprang intervallerna. Eftersom elljusspåret är kuperat och består av mycket upp- och nedförsbackar så skiljde det lite mellan intervallerna men det kommer det antagligen göra när jag springer milen sedan också så det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att jag tränar kroppen att löpa på en snabbare tid per km för att sedan lägga ihop det till en helhet.

Passet idag;

Uppvärmning: 1 km lätt joggning

1; 4,34 min (helt ok)
Vila 3 min

2; 4 min (kände mig pigg i kroppen)
Vila 2,30 min

3; 4,50 min (riktigt jobbig, mycket uppför)
Vila 3, 10 min

4:e km; 4,30 min (ganska jobbig)
Vila 3 min

5:e km; 4,10 min (kände mig pigg i kroppen)



Löpning för mig är mest mentalt jobbigt. Jag gillar ändå bättre att springa intervaller även fast dessa kanske är längre än vad jag är van vid. Jag känner även när jag springer längre sträcker att jag löper i intervaller, jag löper snabbare en sträcka för att sedan lugna ner mig när jag känner att det går för fort. Ska jag klara milen på 45 så måste jag nog bli bättre på att hålla en jämnare fart annars är risken stor att jag förtar mig tidigt.
Mitt största problem när jag springer långt är att benen tar slut. Jag är inte van att springa (konstant) under så lång tid. I fotbollen är det kortare intervaller med vila i mellan och det är det min kropp är bäst tränad för. Efter ungefär 8 km så börjar jag känna i benen när jag springer milen, då blir det väldigt mentalt jobbigt.


Om jag någon gång ser en leende joggare ska jag överväga saken - Joan Rivers




 



Pain och pleasure

Tänkte gå in lite djupare på mitt hallelujamoment från i onsdags. Det var Gunnar (föreläsare på utbildningen) som höll en inspirationsföreläsning om vad som styr våra val och vanor och framförallt våra livsstilsförändringar.
Gunnar har arbetat med det mesta inom träning, kost och coaching av människor. Han har haft fantastiskt många klienter och vet vad han pratar om.

Pain och pleasure är två motpoler som styr det vi väljer i livet. Pain står för den jobbiga, svåra sidan som oftast sätter sig på tvären när det gäller att välja ett annat sätt att leva. Pleasure är den positiva sidan som vi strävar mot i vårt liv. Vi vill må bra=känna pleasure och undvika det jobbiga=pain. Det borde vara enkelt att hela tiden välja pleasure och endast ta beslut som är bra för oss och leder oss framåt. Tyvärr så funkar det inte alltid så. Det är svåra är att Pain oftast är lite starkare än pleasure. Det vill säga det är lättare att välja bort Pain än att välja pleasure. Vi vill börja träna men det ger mer Pain att faktiskt börja träna än skjuta upp det lite längre.

För att nå en livsstilsförändring gäller det att fokusera mer på pleasure än pain när det gäller en förändring. Vi kan dela upp det på pain 1, pain 2 och pleasure.

Pain 1; den pain (smärta) det ger att förändra sitt beteende. Anledningen till att man tvekar inför sitt beslut.
Pain 2; den pain det ger att fortsätta med sitt gamla beteende. Anledningen till varför man bör förändra sina vanor/sitt liv för att slippa pain.
Pleasure; handlar om vilken pleasure (positiv, njutningsbar) som förändringen skulle leda till. Vad får vi ut ab förändringen.

Människan är duktigt på att fokusera på Pain 1. Det ger som sagt mer pain att förändra än att låta det vara som det är idag. För att nå förändring bör vi fokusera mer på Pain 2 och Pleasure. Vad händer om vi fortsätter med vårt beteende, vilken Pain får vi då? Hur kommer vi må om vi förändras våran vana? Vilken pleasure kommer det leda till?

Anledningen till att vi fokuserar mer på pain än pleasure är något människan har ärvt från begynnelsen då det var viktigare för överlevnaden att undvika pain än att eftersträva pleasure.

Visst är det ett bra sätt att tänka! Jag ska börja leva efter denna filosofi...



RSS 2.0