Kick-off HU6 2010

Igår var det samling med klassen kl 09.15 på uppsala centralstation för vidare färd till Fjällnora kursgård norr om Uppsala. Det var 26 laddade personer, som endast vetat om varandra i ca 2 dygn,  som klev in i samlingssalen på Fjällnora. Väl här bjöds vi på en väldigt intressant föreläsning av Gunnar, som förstår sig på det här med vad som styr oss och våra val/vanor. Det var lite av ett hallelujamoment för mig som jag tänker ta med mig vidare i utbildningen och livet.

Eftermiddagen var teambulidning på hög nivå. Samarbetsövningar, som att bygga högt med vedträ, göra en perfekt kvadrat med ögonbindlar och minnas en kortlek i rätt ordning, gjorde att stämningen snabbt var avslappnad och man började lära känna varandra på ett djupare plan.


Victor försöker minnas sina kort

Efter lite fika på eftermiddagen gav vi oss ut på sjön i kanoter. Det var bästa tänkbara väder med klarblå himmel och sol. Det blev mycket skratt och en chans att lära känna någon ännu närmare. Som väl var så höll sig alla i kanoterna och var torra när det var dags att komma upp på land igen.
Sol och mys på bryggan, (med vissa små störningsmoment, då någon fick för sig att ramla ner från ett träd), fick avsluta eftermiddagen.


Kryckan och jag på sjön


Klassen på bryggan


Kvällen bjöd på italiensk mat, massor av skratt, bad och bastu (för vissa) och sillpackning på bryggan för att titta på stjärnorna.
Det är spännande hur bra man kan lära känna en främmande människa bara genom att umgås nära under mindre en två dygn. Det känns redan som man har känt en del i klassen i flera år.


Mina sillar på bryggan


Nu laddar jag för jobb i morgon 06.30 och sedan en fullspäckad helg med besök av vänner från Hstad och avslutning med fotbollen.




Namnlek, presentation och grupprocesser..

Idag var det dags att lära känna klassen lite bättre. Mycket skratt och många sköna kommentarer gjorde snabbt att stämningen var på topp i klassrummet. Vi började med en spännande namnlek som gick ut på upprepning och att förknippa ett namn med en speciell rörelse/ting. Fungerade väldigt bra måste jag säga, kan nog de flesta namnen nu!
Dagen fortsatte med lite snack om grupprocesser och vilka steg ett grupp går igenom för att lära känna varandra och bli en sammansvetsad grupp som individen känner sig trygg i.
Eftermiddagen spenderade vi med att i par presentera varandra för resten av klassen. Det var återigen skratt som var genomgående tema. Alla bjöd på sig själva och det verkar vara en rolig klass som kommer fungera bra ihop.

Imorgon är det dags för kick-off i Fjällnora. Ska bli roligt att lära känna alla bättre och få se vilka personligheter som gömmer sig bakom varje ansikte.

Nu dags för fotbollsträning....




Jag tycker om att lära mig men inte alltid att bli undervisad - Winston Churchill



Första dagen...

... på nya utbildningen.

Idag var det äntligen dags för skola igen. Den här månaden sedan flytten har varit väldigt lång(!). Lite tråkigt att gå och vänta på att få börja plugga när man bor i en ny stad där man inte känner någon. Det kan bli en aning ensamt!

Vi är 26 st i klassen och det verkar vara vettiga människor (iaf enligt första intrycket). Idag var det mest inskrivning och information, vi blev indelade i basgrupper och fick lite bra och ha papper som tex kursbeskrivningar och schema.

Rolig information som att ca 95 % av de som gått utbildningen tidigare idag har fått arbete inom ämnet hälsa/friskvård/träning fick vi också. Det känns alltid bra att höra! Då är det bara att försöka bli en av de 95% i vår klass!

I morgon är det skolan 10-15 och det kommer bli mer information att fylla huvudet med. Presentationer av alla i klassen och annats roligt ska också hinnas med! På onsdag och torsdag ska vi på Kick-off till Fjällnora utanför Uppsala. Teambuilding och annat roligt ska vi få göra under dessa två dagar!

Efter skolan hann jag med ett träningspass på Centralbadet (Actic) i Uppsala. Det blev rygg, bröst och triceps tillsammans med en tjej i klassen! Brukar oftast träna ensam så det var roligt att få lite sällskap under träningen.



Löpningprogram: startat..

Idag var det dags att dra igång träningen för att förbättra min tid på milen. Det var 5 km tempoträning som stod på schemat.

06.30 ringde klockan och det var bara att dra på sig träningskläderna och ge sig ut i spåret. Tyvärr så glömde jag min plusklocka så jag vet inte riktigt hur lång tid det tog att springa. Valde i brist på "tidsuppfattning" att köra på känslan i kroppen. Siktade hela tiden på att ligga på gränsen till mjölksyratröskeln, dvs att springa så snabbt att musklerna jobbar på en hög nivå utan att dra på sig mjölksyra. Efter 16 års fotbollsspelande så känner jag min kropp tillräckligt väl för att veta var min gräns går men jag föredrar ändå att använda mig av klocka. Det är lite lättare att öka för varje gång då.

Slingan jag springer är i skogen på stigar som är tidvis breda medan vissa perioder springer man på väldigt smala stigar. Det är massa rötter och stenar hela slingan vilket ställer höga krav på *proprioceptionen i fotlederna.  Musklerna måste hela tiden arbeta för att inte trampa snett och stuka fötterna.

*Proprioception: är varje människas förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position. Detta fenomen kallas även djupsensibilitet och är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer. Receptorerna registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor. Viktigt är att denna information inte alltid görs medvetet av oss. Receptorerna skickar informationen i lillhjärnsbanor i ryggmärgen till lillhjärnan där beslut om åtgärd fattas. Då vi blundar och medvetet försöker avgöra i vilken vinkel vårt knä (exempelvis) är böjt i leds informationen från proprioceptorerna till somatsensoriska cortex där informationen görs förståelig för oss.



Utbildning, dop, besök av föräldrarna...

Vi har haft fullt upp hela helgen. Det är alltid kul när det händer lite saker i livet.

Fredagen började med utbildning i Sydpoolen i Södertälje. Det var Actics steg 1 utbildning som alla instruktörer på jobbet måste gå. Alltid roligt att veta lite mer om företagets bakgrund och värdegrund även om det mesta som sades var sådant jag känner väl igen från tiden i Halmstad.
Eftermiddagen spenderades med mamma. Lunch och lite shopping i Kista Galleria, hem till lägenheten och lämnade av lite saker som mina föräldrar haft med sig till oss och sedan vidare till Uppsala och lite förberedelser inför dopet med familjen Andersson, hann vi med. Träffar inte mina föräldrar så ofta då de bor kvar i Göteborg så det är alltid roligt när man får lite kvalitetstid ihop.

Lördagen innehöll dop för mitt gudbarn Lucas. Hans mamma och jag är barndomsvänner och våra mammor har vuxit upp ihop. Jag är även gudmor till Lucas storasyster Nellie som fyllde två i år. Dopet var fint och det är alltid roligt att få träffa alla. Då våra familjer alltid har bott på olika kuster så brukar det endast bli några gånger per år men nu när vi flyttat hit och jag ska börja plugga i Uppsala så kommer vi ses lite oftare,  vilket är roligt.


Daniel (gudfar) Lucas, Nellie och jag

Lördagskvällen spenderade vi i Bälinge hos Lucas och Nellies mormor och morfar. Vi bjöds på underbart god paella och mös innan det var dags att åka hem till Råttan.


Paellan som Jörgen lagade

Idag söndag har jag gjort massa nödvändiga saker; städat, handlat och tvättat. Daniel är hos en kompis så det är bara Råttan och jag hemma. Det är skönt att få gjort lite saker nu innan skolan börjar imorgon. Känns som om tiden kommer bli lite mindre till husliga bestyr framöver.



Var källkritisk!

När du pluggar på högskolan bankas det in i huvudet på dig att du måste vara kritisk när du läser forskning. En forskningsrapport kan se väldigt korrekt och vetenskaplig ut men så är inte alltid fallet. Många vetenskapliga studier är dåligt utförda eller innefattar för lite försökspersoner/variabler för att resultatet ska vara användbart för en större allmänhet. En studie från USA visade att det var bra om skoleleverna drack läsk till maten. Studien verkade vara ordentligt utförd och genomarbetad men läste men igenom hela artikel kunde man se att det var ett av de största tillverkarna av läsk (fri gissning) som sponsrat studien. Här bör man vara lite kritisk mot resultatet. Stämmer det verkligen eller vinklades resultatet på ett sätt så det var positivt för sponsorerna?

Detsamma gäller för faktaböcker, tidningar och internet. Du bör alltid fråga dig själv om det som du läser/ser/hör är rimligt innan du tror på det till hundra procent. Källkritik anser jag vara extra viktigt och förnuftigt när det kommer till hälsobranschen. Detta är ett relativt nytt och samtidigt enormt stort kunskapsområde där det inte finns tillräckligt med ramar, regler och validerade utbildningar för att skydda allmänheten från skitsnack! De flesta kan kalla sig kost och träningsexperter men de skulle aldrig kalla sig ekonomiska experter eller mäklare om det inte har en utbildning inom det området. Det skrivs massor av böcker och artiklar om de senaste trenderna inom träning och hälsa och utan egen utbildning är det svårt att sortera bort det som inte stämmer. Varje dag står det i de flesta tidningar:

Tappa 4 kilo på 1 vecka eller något liknande?

Det står sällan:

Spara 100 000 till på söndag.

Konsumenter matas med nya träningssätt och nya sätt att dieta.
Bara för att ta ett exempel på varför man bör vara källkritisk:

Uppladdningen har de flesta idrottande ungdomar och vuxna läst. Den handlar om kolhydratuppladdning och varför detta är så bra. Hela häftet handlar om att du ska äta stora mängder kolhydrater (ex: pasta, ris, potatis, havregrynsgröt osv) för att prestera optimalt inom idrotten. Uppladdningen är sponsrad och utgiven av företaget Axa som säljer produkter som till stor del är kolhydratbaserade. Havregryn, mannagryn, musli. Självklart tycker Axa att man bör ladda upp med kolhydrater eftersom det kan hjälpa dem att sälja mer produkter. Därmed inte sagt att kolhydrater är dåliga i samband med idrott, jag vill bara att man ska förstå att källkritik är viktig.

Allt som står i kvällstidningarna är inte sant. Nästa gång du läser om ett nytt träningssätt som ÄR optimalt, för att både bygga muskler, bränna fett och bli rörlig, försök att hitta mer information och fler källor innan du tror på det. Tro inte på alla dieter som finns bara för att de står i böcker och tidningar, ifrågasätt det som hur hör och läser. Det kanske inte finns ETT svar utan flera som tillsammans styr dig mot vad som faktiskt är sant.

Var källkritisk!!!!






Bra sagt...eller??

Dom vill ge oss en tredjedel av intäkterna, men vi sa att vi ska ha minst en fjärdedel. - Ingemar Johansson

Jag gillar de flesta platser jag varit på, men jag har aldrig riktigt velat åka till Japan, helt enkelt för att jag inte tycker om att äta fisk, och jag vet att det är väldigt populärt där i Afrika. - Britney Spears

Sprängämnen kan ligga bakom explosionen. - Expressen

Mina föräldrar har alltid funnits där för mig, ända sen jag var ungefär sju. - David Beckham

Träningsprogram löpning v 1-4

Jag har nu gjort klart mitt träningsprogram som förhoppningsvis ska göra mig ca 10 min snabbare på milen. Jag ska ner 1 minut per km ungefär för att lyckas. Mitt träningsprogram har jag gjort från eget huvud utifrån vad jag gillar för träning och vad jag tror kommer fungera för mig. Det är inget vetenskapligt som ligger bakom förutom den kunskap jag har från min utbildning. Programmet nedan visar de fyra första veckorna där jag kommer löpa tre dagar i veckan. Efter dessa veckor kommer jag köra ett nytt test på milen för att få en indikation på hur väl träningen går. Går testet väl och träningen  bra kommer jag fortsätta på ungefär samma spår men med lite längre intervallsträckor. Fungerar inte träningsprogrammet så kommer jag göra om det efter fyra veckor och testa något annat.




Tempoträning: högt tempo en lite längre sträcka
Tempointervaller: flera kortare sträckor med högt tempo, vila mellan varje intervall
Backintervaller: flera löpningar i en backe med högt tempo, vila när man går ner för backen
Fartlek: En bestämd sträcka som löps i olika tempo, t ex högt tempo i 1 km, jogging 2 km, max i en backe,jogging 1 km, högt tempo i 500 m osv. (bestäms innan passet)

Anledningen till att jag kör mycket intervaller är både, att jag tycker det är ett roligare sätt att träna än att springa i samma tempo och att det är ett effektivt sätt att träna på lite högre intensitet utan att samla på sig för mycket mjöl syra. Min taktik är att träna kroppen på att springa en kilometer på kortare tid för att sedan bygga upp uthålligheten att orka hålla det tempot i 10 km.

Träningen börjar på måndag!



Träning x 2 igen

Det sköna med att vara ledig är att kunna planera dagen precis som man vill. Idag har jag hunnit handla, vika tvätt och fixa lite mat lådor till resten av veckan. Det är kanske inte det roligaste men måste ju göras och det känns alltid lika bra när det är gjort.

Jag har även hunnit med två träningspass idag:

5 km löpning

Challenge 55 min på Actic


Challenge är ett kondition och styrkepass i stationsform. Man arbetar i olika stationer under en viss tid för att sedan gå direkt till nästa station tills ett varv är avklarat. Vi körde 8-9 stationer och tre varv med kort vila mellan varje varv.

Detta är ett roligt och utmanande sätt att träna, du bestämmer själv hur hårt du tänker jobba så det är inga problem att vara med även som nybörjare. Det bästa är att på 55 min har du kört igenom hela kroppen samtidigt som du fått upp pulsen. Perfekt träningsform för dig som vill träna hårt med styrka och kondition men inte har så mycket tid eller inte gillar att lyfta skrot.

Exempel på övningar:

Bicepscurl med stång
Bänkpress med stång eller viktskiva
Knäböj på balansplatta
Plankan på pilatesboll
Dips på bänk
Sit-ups med boxning i toppläget
Krabbgång
Utfallssteg bakåt
Putta bildäck
Frivändning med bildäck


Nu är jag helt slut i kroppen och ska bara få i mig lite mat sedan blir det soffan resten av kvällen. Imorgon är det löpning och jobb som står på schemat.
Har gjort mitt träningsprogram för löpningen i höst men inte hunnit skriva in det på datorn. Ska försöka hinna få ut det på bloggen imorgon





Träning och Bio

Idag har varit en lugn och skön söndag med massa mys med sambon som jag inte ser så mycket på veckorna när han jobbar.

Vi började med en lång frukost framför TV:n och nyhetsmorgon. Framåt lunch tog vi vårt pick och pack för att åka till gymmet (jobbet) och träna.

Idag var det mage, biceps och axlar som stod på schemat. Jag har fortfarande inte riktigt hittat samma känsla som jag hade innan flytten. Kände mig lite mer hemma på gymmet i Halmstad men det känns bättre och bättre på Actic. Kör ungefär samma övningar/maskiner som tidigare men funderar på att ändra upplägg och köra lite annorlunda, under hösten men vill känna in mig ordentligt på gymmet först.

Som avslutning på söndagseftermiddagen var vi på bio i Kista Galleria. Sambon fick bestämma (som vanligt när det gäller film) och det blev Resident Evil: Afterlife i 3D. Första gången jag såg i en film i 3D så det var roligt men vet inte riktigt om filmen var den bästa jag sett. Den var både färdigtuggad och lättspydd:) Gillar man hjärndöd action så kan jag verkligen rekommendera filmen!!


Bilden lånad från: http://highbridnation.com/tag/resident-evil-afterlife/

Nu tänker vi avsluta kvällen i soffan framför valvakan. Håller tummarna för ett stort valdeltagande och att inte SD kommer in i riksdagen!!



18 nov: 45 min på 10000 meter!!

Jag är ingen löpare men en utmaning är alltid roligt. Alltid lättare att motivera sig själv att träna om man har ett mål att arbeta mot. Den 18 november ska jag springa milen på 45 min eller snabbare.

Rundan som jag ska använda som testbana är motionsspåret i Valsta här i Märsta. Det är kuperad terräng med mycket backar och smala stigar vilket gör det både roligare och mer utmanande. Viktigt för att verkligen kunna säga att man blivit snabbare är att båda testerna utförs i samma slinga. Springer man första testet i kuperad terräng och sedan sluttetestet på en 400 m friidrottsbana så är det svårt att säga att man faktiskt blivit snabbare eller om det är en lättare bana som ger tidsförbättringen.

18/9 - 2010 Test 1: 55.40 min

Mål 18/11 - 2010:  45 min


Ska på måndag lägga upp ett träningsprogram för att bli snabbare på 10000 meter. Det kommer innehålla distanslöpning och intervaller. Jag siktar på att träna löpning ca 2-3 ggr i veckan.



Pes equinovarus adductus congenital...

... är det latinska namnet för Klumpfot. En missbildning som drabbar ca 1-2/1000 nyfödda barn. Denna missbildning ger en felställning av skelettet i ena eller båda fötterna och de/den drabbade foten ser inåtvikt ut. Orsaken till klumpfot är okänd men man vet att de finns en viss ärftlighet. Man vet också att missbildningen är vanligare hos killar än hos tjejer (50%).

Klumpfot, är en medfödd missbildning där foten står i spetsfotsställning, hälen är vriden inåt och framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje.

Klumpfot
Klumpfot

Karakteristiskt är att muskulaturen på underbenets insida är mycket stram och muskulaturen på underbenets utsida försvagad. Det gör att barnet inte kan vinkla foten uppåt. När muskulaturen aktiveras böjs foten snett inåt. Källa: http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=2602

Hur behandlas det?
Det kan variera mellan olika sjukhus, men vi använder sedan flera år tillbaka den så kallade Ponseti-metoden som blir allt vanligare.
Under barnets första tre månader tänjer och gipsbehandlar vi varje vecka. Vid omkring sex veckors ålder gör man en liten operation där hälsenan delas, det gör att den automatiskt förlängs när den växer ihop. Efter omkring tre månader får barnet ha särskilda skenor, ortoser, som hjälper till att hålla foten rättställd. Efter nio månader och helst fram till fyra års ålder behöver barnet bara ha skenorna på natten.
Denna metod är tillräcklig för de flesta, men omkring 10 procent av barnen har en mer svårbehandlad klumpfot som kan kräva ytterligare operationer. Källa: http://www.viforaldrar.se/artiklar/2007/04/20/fakta/index.xml



Prognosen för barn som föds med klumpfot (som får behandling) är bra. De flesta kan leva sitt liv som vanligt. Något nedsatt rörlighet och styrka kan förekomma. Ensidig klumpfot innebär ofta att "klumpfoten" blir något kortare än den andra samt att vadmuskulaturen på det benet är underutvecklat.

Jag är född med ensidig klumpfot på höger foten. För mig innebär det att jag har två olika storlekar på fötterna, det skiljer två till tre skostorlekar. 39/40 på vänster och 37 på höger (klumpfoten). Min högra vad är betydligt mycket mindre än vad min vänstra är och jag har väldigt begränsad rörlighet i fotleden på höger ben. Balansen och styrkan är något som jag har tränat upp under min uppväxt så den är bättre men inte alls på samma nivå som det "friska" benet/foten.

Vet inte exakt vilken behandling som jag fick men jag vet att hälsenan är delad och att läkarna flyttade senor från insidan av min fot till utsidan. Jag hade skor med en järnstång emellan för att tvinga högerfoten utåt. När jag blev äldre så sov jag men en skena som också skulle hålla foten i ett utåtvridet läge.


Ett av mina första gips (i förhållande till fjärrkontrollen)


Jag kan egentligen inte säga att detta har påverkat mig eller min barndom särskilt mycket. Jag började gå när jag var 10 månader och har sedan varit mer än aktiv (sjövild). Jag har spelat fotboll i 16 år utan några större problem. Det enda kan vara att högerfoten blir uttröttad snabbare än den västra och det kan märkas på t ex cuper och träningsläger där belastningen blir större och frekventare under en kortare tid. Jag har betydligt sämre tillslag med höger foten då den är svagare samt att jag har svårt att nöta skott och inlägg länge utan att foten blir trött och gör ont. Även balansen på högerbenet är sämre vilket resulterar i att jag har svårt att använda det som stödjeben och är därför extremt högerfotad!!

Vad gäller köpa skor så ska jag väl erkänna att det är inte alltid är det lättaste men det har blivit bättre med åren. När jag var yngre köpte jag två par med olika storlekar och lämnade in det felaktiga paret till hjälpmedelscentralen och fick pengar för det (bra att anses missbildad av staten). Idag har jag inlägg till högerskon vilket gör att skillnaden är mycket mindre och det fungerar oftast bra att köpa storlek 38 till båda fötterna.


Mina fötter idag

Det är aldrig någon som har märkt att det är något konstigt eller annorlunda med min fot och trots att det är stor skillnad på vaderna så är det aldrig någon som har sett den förrän jag har berättat om min klumpfot. Det som jag själv märker är att ju ondare eller tröttare foten är desto mer "inåt" går jag med den. Det är precis som om den vill gå tillbaka till utgångsläget  när den har ont.

Jag kommer aldrig kunna springa runt obehindrat i höga pumps och det ser lite roligt ut när jag har stövlar på mig eftersom den ena sitter tajt runt vaden och den andra är lite lös men jag gillar båda mina fötter lika mycket. Klumpfoten har inte påverkat mitt liv till det sämre, den kanske tom har gjort mig lite starkare. Jag är lycklig att jag har kan gå, springa och träna utan större problem, det finns de som har sådan tur!


Lillebror på äventyr

Jag har bara ett syskon, min tre år yngre bror Christian. Vi har bråkat, slagits, retats med varandra hela vår uppväxt men faktum kvarstår han är världen bästa lillebror. Söt men lite dum:*


Jag och min bror på skidresa i Italien


I augusti flyttade han till USA för att plugga Outdoor Management vid universitetet i Sierra Nevada. En utbildning som skulle kunna vara utformad just för honom. Den passar honom perfekt och vad jag har förstått när vi haft kontakt så trivs han hur bra som helst där borta.

Ska vara helt ärligt och säga att jag är grymt avundsjuk på det han gör och ska få göra under utbildningen. Den verkar fantastiskt rolig. De är ute i den storslagna naturen (kolla in bilderna längre ner) på hajk och andra överlevnadsutflykter. De har kurser som mountain biking , rock climbing och extremskidåkning.  Efter avslutad utbildningar har de inte bara en ledarskapsutbildning utan massor av praktisk erfarenhet från utomhusaktiviteter och kan arbeta som skidguider, ledare i olika utomhus banor (teambuildning) eller något annat roligt friluftsarbete.

Kopierade lite information om utbildningen från IBS hemsida. Detta är de kurser som han ska läsa:

Kursinnehåll

Obligatoriska kurser


Introduction to outdoor leadership

Du studerar de grundläggande ledarskapsprinciper, tillvägagångssätt och färdig­heter som krävs under en vildmarksexpedition.

Ecopsychology
Kursen utforskar relationen, samspelet och dynamiken mellan den enskilda människan, världen kring oss och vår miljö.

Environmental education
Målet med kursen är att utveckla de talanger och erfarenheter som krävs inom utomhusledarskap och friluftsliv. Du bygger upp din miljömedvetenhet och lär dig samtidigt tekniker för att skapa en positiv gruppdynamik.

Writing and the environment
Du förbättrar din engelska genom att läsa och skriva uppsatser, berättelser och noveller om olika platser, naturen och miljöansvar.

Mountain Operations
Kursen introducerar dig till alla de olika arbetsuppgifter och moment som ingår i skötsel och service av skidbacken. Du spenderar minst ett skift på varje avdelning såsom liften, skidskolan, snökanonen, skidpatrullen och kundservice.

Challenge course leadership

Kursen ger fördjupade kunskaper i bl a utrustning, klätterteknik och säkerhets­aspekter inom äventyrssporter.

Advanced Leadership Wilderness Expedition
I det här undervisningsmomentet skall du planera, leda och utföra en vildmarksexpedition i västra USA.

Outdoor Adventure Leadership Portfolio
Här skapar du en portfolio som visar de färdigheter, erfarenheter och arbetsprover som du kan tillgodoräkna dig efter avslutad utbildning. Portfolion är digitalt framställd och ökar dina chanser att göra intryck vid en framtida arbetsintervju.


Valbara kurser


Physical education electives

Du väljer tre av följande aktiviteter under både första och andra terminen: Volleyball, Snowboarding, Ice Climbing, Weight Training, Golf, Snowshoeing, Ski Conditioning, Soccer Team, Downhill Skiing, Backcountry Skiing, Rock Climbing, Mountain Biking, Cross-Country Skiing, Hiking/Trekking, Yoga, Tahoe Experience och Mountaineering

Special electives
Skolan erbjuder även andra frivilliga kurser mot en extra avgift. IBS rekommenderar framförallt ”Wilderness First Responder” som bl a innehåller en kurs i hjärt- och lungräddning och ”Introduction to Outdoor Skills”.


All information om utbildningen och hur man söker finns här:

http://www.ibs-education.com/sweden/ibs/programutbildningar/sport-friskvard/ibs_outdoormgmt/

 


Christian under en vildmarkshajk (tagen från facebook)



Christian och en klasskompis (kolla omgivningen)

Den 22 december flyger mina föräldrar, min sambo Daniel och jag till San Francisco för att sedan bila upp till Sierra Nevada och hälsa på Christian. Det blir en mysig jul med skidåkning och andra roliga aktiviteter som Christian ska ta med oss på. - Ni förstår att vi längtar!!



Sagt om kärlek...

- Den högsta lyckan i livet är förvissningen om att vara älskad för sin egen skull, eller rättare sagt: att vara älskad trots en själv. / Victor Hugo

- Den som inte kan hata kan inte heller älska. / Voltaire

- Du kan ge utan att älska, men du kan inte älska utan att ge. / Ami Carmichael



Katten som heter Råttan...



...sover på resväskan högst upp i garderoben



...gäspar stort



...leker med mammas plastblommor



...poserar genom fönstret när mamma tar kort



Hjärnan är din bästa dator...

Varje sekund av varje dag styr vår hjärna vad som händer, vad vi "ser", vad vi känner, hur vi tolkar saker i vårt liv. Den skickar signaler som säger åt vår kropp vad den ska göra. Från minska vickning av lilltån till stora rörelser som vid löpning. Samtidigt som den (konstant) skickar signaler, tolkar den den information vi får genom sinnesorganen och reagerar på den.

Den kan tolka information från det vi läser idag och koppla ihop det med något vi läste förra veckan och samtidigt bilda nya tankar och dra slutsatser utifrån det. När vi sitter där och läser så får hjärnan signaler på att ryggen börjar bli trött och gör ont. Utan att vi måste släppa allt annat skickar hjärnan snabbt signaler till kroppen att spänna coremuskulaturen för att förbättra hållningen och därmed minska belastningen på ryggen.

Hjärnan hör och tolkar det som sägs och görs mot oss. Den kan känna igen tusentals ansikten, tusentals namn, platser, saker, osv. Vår hjärna styr det mesta som händer i ditt liv men använder knappt 10% av sin kapacitet. Tänk om vi kan lära oss att utnyttja mer. Endast 5 % skulle göra en enorm skillnad.
Det kan vara jobbigt att läsa om hjärnan och hur den fungerar eftersom man börjar tänka på hur mycket den arbetar och hur mycket den gör utan att vi behöver tänka på det.

När vi sover arbetar hjärnan hårt med att sortera och kategorisera de intryck vi fått under dagen. Den arbetar bort sådan information som inte ens nått vårt medvetande. Sådant vi inte klarar av att ta tag i medvetet plockar vår hjärna bort och gömmer det någonstans i hjärnan tills vi klarar av att ta tag i det. Klarar din Mac eller PC av det?

- "Hur underbart det skulle vara att ha en Riktig Hjärna, som kunde tala om saker och ting för en" - Nalle Puh


- "Hjärnan är en muskel som kan rubba världen" - okänd



Minifakta om människan (och kost)

- Människans enzymsystem är samma som den var på stenåldern, den har inte ändrats efter hur vi äter idag.

- Utvecklingsbiologiskt är vi kvar på jägar- och samlarstadiet. Frågan är hur det påverkar oss i praktiken? Borde vi äta som vi gjorde på stenåldern?

- Nyfödda barn har en ärvd positiv förkärlek till söt smak. Detta beror på att jägaren/samlaren lärde sig att söta saker ofta var fulla av energi samtidigt som de sällan var giftiga.

- Människan föds med neofobi, dvs en rädsla att prova nya födoämnen (mat). Detta är ett inlärningssystem för att undvika mat som gör oss sjuka (från stenåldern). Därför smakar vi endast lite första gången för att se effekterna av den nya maten

- Vi har en inbyggd förmåga att koppla en reaktion till ett födoämne. Du har säkert varit med om att du ätit något och sedan blivit illamående, därefter är det troligt att just denna mat framkallar illamående hos dig även i framtiden. Även detta härstammar från tiden när vi testade vad naturen hade att erbjuda. Blev vi sjuka av något undvek vi det i framtiden.

- Samma fenomen gäller åt motsatt riktning också. Mat vi äter när vi har trevligt förknippar vi ofta senare med en "bra" reaktion och vill äta mer. Lördagsgodis, fredagsmys, ofta är det mat/snacks/efterätt som är sött som leder till "bra" reaktioner.



En hel del av vad vi idag kallar ohälsosamma kostvanor finns redan i vårt DNA när vi föds. Det är inte så konstigt att många har en dragning till det söta. Det finns biologiska förklaringar på varför vi reagerar på ett visst sätt när vi äter en viss typ av mat. Allt hänger ihop och det är därför ibland svårt att förklara en del vanor som nutidsmänniskan har enbart genom karaktär och beteende.


Träning x 2

D jobbar i eftermiddag så jag tänkte följa med honom och köra ett styrkepass innan fotbollsträningen ikväll. Det har varit lite svårt att få några rutiner på styrketräningen sedan flytten men det börjar blir bättre. Dock svårt att ställa om från att cykla till gymmet på 5 min till att ta pendeltåget på 20 min enkel väg. Vet att det kommer bli lättare när skolan börjar och jag kan träna i Uppsala, så jag får bita ihop till dess.

På schemat idag:
  • Rygg
  • Bröst
  • Triceps

Dagens " Bra sagt":

"All träning är som att sätta in pengar på banken, ju mer du sätter in nu ju mer kan du ta ut i framtiden" - Michael Phelps




Smart sagt på 1800-talet

"De som inte tror att de
har tid med fysisk aktivitet måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom"
- Edward Stanley (Brittisk politiker)

- Vi har fortfarande inte lärt oss...

Kommande vecka...

... mycket träning men annars händer det inte så mycket



Var lycklig för att du lever i dag och inte i jordbrukssamhället - eller?

Vi lever i ett IT-samhälle, allt går i ljusets hastighet. Information innebär endast några tryck på datorn istället för att gå till ett bibliotek, hitta rätt bok och sedan läsa dig fram till det du vill veta. Vi kan nås 24 timmar om dygnet. Hålla daglig kontakt med någon på andra sidan jorden. Hur ofta skrivs det brev längre? Nej jag menar inte e-mail. Vår tillgång till mat i västvärlden är obegränsad, vi har bilar, tåg, bussar, flyg som tar oss dit vi vill om vi nu ens måste lämna hemmet för att vi kan arbeta hemifrån, beställa vår mat, våra kläder och våra saker på internet.

Jordbrukaren som levde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade varit avundsjuk. Han var tvungen att arbeta hela dagarna för att kunna ställa mat på bordet, han byggde sitt "hus" själv, han bytte sina varor mot andra varor han behövde. Han kunde inte ta bussen till marknaden, han gick om han nu inte var lycklig och hade häst och vagn. Hela familjen arbetade, även barnen var ute på fälten och hjälpte till. Frågan är hur de överlevde utan mobiltelefon och Xbox 360? Skulle jordbrukaren ha kontakt med sina föräldrar som levde några byar bort var han tvungen och åka/gå dit och hälsa på, han skulle nog gärna haft en mobil, det hade nog inte ens behövt vara en Iphone.

Visst har vi det bra idag och jag säger inte att jag mycket hellre skulle vilja levt i jordbrukssamhället. Jag tror ändå att många saker var bättre då än vad de är idag. Enligt undersökningar som gjorts så träffar föräldrar sina barn 15 min om dagen. Många familjer äter inte ens middag ihop en dag i veckan. Vi pratar inte med varandra, den männskliga kontakten blir mindre och mindre. VI hörs via sms, facebook och mail. Vi ringer inte ens längre. Lyssnade på en barnpsykolog på TV för ett tag sig som pratade om att barn idag knappt träffar sina kompisar "på riktigt" utan bara genom datorn och internet. Han menade att det vi borde vara oroliga för inför framtiden är inte att barnen riskerar fysisk ohälsa utan att de pga brist på sociala interaktioner kommer ha problem att föra normala koversationer med andra människor.  

Stressen i dagens samhälle är överhängande, kraven på effektivitet och egagemang är enorma. VI ska göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och det ska helst kosta så lite pengar som möjligt. Vi ska vara den perfekta partnern, mamman/pappan, kompisen och miljökämpen samtidigt som vi ska arbeta mer än heltid och prestera 200% på arbetet. Är det konstigt att den psyiska ohälsan är större än någonsin? Är det konstigt att människor blir utbrända? I jordbruksamhället på 1800-talet var infektioner och virus på grund av dålig hygien och bristfälligt sjukvård som var det största hotet. Idag har vi fantastisk sjukvård och hygienen är så bra att vi blir allergiska för att vi lever i kliniskt rena miljöer. Ändå växer sjukskrivningarna och frustrationssjukdomar och psykosomatiska sjukdomar knackar på mångas dörrar. Tur att det är rent på toaletten iaf!

Jag vill leva i ett samhälle där jag kan ha alla fördelar med ett IT-samhälle men slippa den enorma påfrestningen av stress och krav. Jag vill i framtiden sitta ner med min familj varje kväll och äta middag. Jag vill umgås med mina framtida barn mer än 15 min om dagen. Jag vill ha tid att prata min min sambo om viktigare saker än vad som MÅSTE handlas.

Jag vill leva i dagens samhälle men jag vill ha en vardag som gör att mitt sociala liv liknar det som fanns i jordbrukssamhället. Vilket parti ska jag rösta på då? 


Hälsa - ett luddigt begrepp

De flesta vet vad hälsa är, eller i alla fall vad hälsa är för dem . Frågar du olika människor kommer du definitivt få flera olika svar och det kommer inte vara en generell definition av hälsa.
Att läsa en bok om hälsa är som att gå runt i djungel av luddiga begrepp och modeller som kan vara svåra att förstå. Trots att jag som människa vet vad hälsa är för mig så kan det vara svårt att se hälsa i ett litet större perspektivt.

Tänkte ägna detta inlägg till att reda ut en del begrepp angående hälsa och hälsoarbete.

Det är vanligt att sätta tvåmotpoler mot varandra och säga är du inte det ena så är du det andra. I det här fallet skulle det då bli HÄLSA - OHÄLSA. Det vill säga är du inte sjuk (ohälsa) så är du frisk (hälsa). Nu är det ju inte så här enkelt för du skulle alla människor svara likadant på frågan om vad hälsa är; "Att inte vara sjuk".

Ett av de stora namnen inom änmet hälsa är sociologen Aaron Antonovsky. Han har bland annat skrivit boken "Hälsans mysterium". Antonovsky gjorde studier på kvinnor som upplevt olika traumatiska händelser som krig, koncentrationsläger eller förlorat ett barn. Han såg att så stor del som 30 % av dessa kvinnor, trots sina upplevelser, var både fysiskt och psykiskt friska. Genom intervjuer med några av dessa kvinnor växte senare ett av de stora begreppen inom hälsoområdet fram; KASAM - känsla av sammanhang.

KASAM - en enkel förklaring
  1. Begriplighet - förstå och förutse sin verklighet
  2. Meningsfullhet - delaktighet, känna att man kan påverka
  3. Hanterbarhet - förmåga att möta krav, strategier och metoder
Skulle vi sätta in KASAM-teorin i praktiken så skulle en person med "gott hälsotillstånd" vara:

En person med en strukturerad vardag som kan förutse kommande händelser i livet så väl bra som dåliga. Personen i fråga har god förmåga att tolka och förstå verkligenheten. Hon känner sig delaktig och hon betyder något. Kan vara ett stort socialt nätverk eller en viktig position på arbetet eller fritiden. Personer med hög KASAM har hög motivation eftersom de ofta känner att de kan påverka sin omgivning. När ev krav och stressfaktorer dyker upp känner personen att de har rätt resurser och metoder att möta dessa krav. Kan vara ett problem på arbetet, en oförutsedd utgift, traumatika händelser som kräver olika strategier för att övervinnas.

Filosofen Lennart Nordenfelt är ett annat stort namn inom vetenskapen bakom begreppet hälsa. Nordenfelt pratar bla om två pelare som hälsan är uppbyggd av; biologiskt - statiskt och holistiskt.

Biologiskt: Normalvärde fysiska funktioner
Holistiska: Plusvärde sociala relationer, handlingskraft

En hälsosam person enligt denna teori är en person som ligger inom normalvärdet i det fysiska. Alla inre organ och funktioner fungerar som de ska. Normal puls, normal aktivitetsgrad osv. Dessutom ska personen vara högpresternade när det gäller sociala relationer, hon ska vara handlingskraftig och ha en känsla av välbefinnande.


Johan Winroth och Lars-Göran Rydqvist har i boken Hälsa och Hälsopromotion gett följande definition på hälsa:

"Hälsa är att må bra - ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav - och för att kunna förverkliga personliga mål"

Jag gillar ovanstående definition, den är enkel men får ändå med det som är viktigt (för mig) i livet.
Det är inte lätt med hälsa och framför allt inte att förstå alla teoretiska begrepp och teorier bakom. Det är endast två modeller som jag tagit upp i inlägget men det är relativt enkla att förstå och innehåller mycket bra information om man vill arbeta med sin egna Hälsa.



Min utbildning

Fil. Kand Biomedicin inriktning fysisk träning - Halmstad Högskola

  • Rörelseapparatens anatomi I
  • Rörelseapparatens anatomi II
  • Ergonomi
  • Nutrition I
  • Tillämpad nutrition II
  • Träningslära I
  • Träningslära II
  • Fysiologi inriktning fysisk träning
  • Exercise Physiology
  • Rörelseapparatens skador och sjukdomar
  • Rehabiliteringsteknik
  • Hälsopedagogik I
  • Kost näring hälsa
  • Idrottsvetenskap - fysisk aktivitet och hälsa
  • Sociologi - ledarskap och organisationsteori
  • Ledarskap och coaching
  • Psykologi inriktning idrott 1-30
  • Speaking and writing in English
  • Examensarbete i biomedicin inriktning fysisk träning
Summa 180 hp poäng

PT-licens Eleiko Educations 2007
Fystränare-licens
Eleiko Educations 2007

Diplomerad massör  -
Friskvårdsgruppen 2007

Steg 1 - seniortränarutbildning -
Svenska fotbollsförbundet 2002

Kommande utbildning Uppsala 2010


Om utbildningen

Hjälp individer/företag att behålla och utveckla sin hälsa.
Efter utbildningen kan du arbeta som licensierad personlig tränare,
styrketräningsinstruktör, kost och näringsrådgivare, hälsoekonom,
motiverande samtalscoach och projektledare på gym, friskvårdsavdelningar,
i projekt eller som egen företagare.

Exempel på kursavsnitt i utbildningen;

Kost & Näringslära
Lic. Styrketräningsinstruktör
Lic. Personlig tränar utbildning
Allmän Träningslära, kondition
Motiverande samtal och coaching
Hälsoprofilbedömning med testledarutbildning
Projektledarkunskap
Ledarskap och grupputveckling
Grundläggande Friskvårdsmassage
Friskvårds- Företagsekonomi
Entreprenörskapet
Livsstilskunskap
Stress, sömn och avslappning
Hjärt- & Lungräddning
F.A.R Ledare (fysisk aktivitet på recept)

Lärande i arbete (praktik) sammanlagt 27 veckor ihop med arbetslivet.









Update

Började min torsdag men ett fjuttigt försök att jogga bort min träningsvärk från tisdagens fotbollsträning. (Träningstips för dagen är att träna upphopp regelbundet för att slippa den hemska träningsvärken som försvårar allt från att gå till toaletten till att plocka upp något från golvet. I två dagar har jag gått som en anka och kvidit så fort jag har blivit tvungen att göra något som kräver en viss sänkning av kroppstyngden). Blev 5 km i underbart solsken och hög klar luft. Älskar den här tiden på året!!



15.00 börjar mitt första pass på Actic (Nautilus) i Kista. Jag ska arbeta extra där några timmar i veckan utöver skolan. Roligt att kunna använda sina teoretiska kunskaper även praktiskt.
Gymmet är relativt nytt, öppnade för ett år sedan ungefär. Det är stort och fräscht med både bollhall och klättervägg som ger möjligheter till rolig och varierande träning.



Träningsbakgrund

Jag önskar att jag skulle kunna säga att jag är en person som älskar att träna i alla lägen men i verkligheten är jag lat. Visst älskar jag känslan av att vara vältränad och den underbara känslan av endorfiner som pumpar runt i kroppen efter träning men jag älskar inte smaken av blod i munnen eller mjölsyra som pyser ut i öronen. Trots detta har jag tränat regelbundet i nästan hela mitt liv.

Började spela fotboll som åttaåring. Minns fortfarande vad jag hade på mig första träningen, vad jag kände och hur jag tänkte. Dessa minnen är glasklara som om de hände för två minuter sedan. Min första match spelade vi mot Lerums IS, jag gjorde fyra mål.
Jag var egentligen ingen fotbollstalang även om jag kanske ibland ansågs vara det. Jag var en träningstalang, att gå till träningen var det bästa jag visste, det fanns inte mycket som kunde få mig att strunta i en träning. Vi (mina föräldrar) fick till och med planera semestern så jag inte missade för många träningar.
Känsla har hållt i sig och så här 16 år senare spelar jag fotfarande. Nu har jag precis bytt förening för femte gången i ordningen och tränar nu med ett lag här i Märsta.

Handboll, golf, simning och tennis är andra sporter som jag har testat på med blandade resultat. En sak har jag ändå lärt mig; jag är en lagidrottare. Vet inte vad det är som gör det men att dela träning, matcher, förluster, vinster med andra gör att jag är beredd att ge lite till när jag egentligen är helt slut.

Jag tränar även på gym, har gjort det till och från sedan gymnasiet, men det är väl först de senaste året som jag verkligen förstått tjusningen med att träna styrketräning. För mig har styrketräning alltid innebärt komplettering till fotbollen. Gärna benträning då det är i mitt förefaller sig så att jag har väldligt obalanserad styrka mellan över- och underkropp (övervikt ben). Idag har jag hittat motivationen till att träna styrketräning på "riktigt". Jag kör ungefär 3-4 ggr i veckan och på bara några månader märker jag enorm skillnad. Jag mår bättre, känner mig starkare, känner mig piggare och har även tappat en hel del i vikt.

Det avsnitt som nu kommer är något som jag aldrigt trodde att jag skulle få skriva. Under sommaren har jag börjat träna distanslöpning. Fotboll är uppbyggt helt på kortare intervaller i olika tempo så att springa en längre sträcka i samma tempo har alltid varit pest och pina för mig. Det har gått bra i ca 100 meter sedan börjar jag tänka på hur jobbigt/tråkigt det är och slutar springa. Då kom den där dagen i maj när jag sökte till Hälsoutvecklarutbildningen och jag såg att det skulle vara ett konditionstest för att antas och jag fick av någon underlig anledningen för mig att det var Cooper-test (vilket det självklart inte var). Det var bara att ta turen vid hornen och ge sig upp på galgberget (Hstad) för att löpa. Till min stora förvåning har det inte alls varit så jobbigt som jag trodde. Har löpt ca 2-3 ggr i veckan nästan hela sommaren och nu kan jag till och med tycka att det är skönt. Ska under hösten utmanna mig själv och försöka mig på att springa milen på tid.  Återkommer mer till det senare.


Jag har tränat fotboll regelbundet hela mitt liv, inte för att jag gillar att ta ut mig, för att jag älskar fotboll. Jag tränar styrketräning för att jag har hittat glädjen och tjusningen med att bli starkare (även i överkroppen). Löpningen var en slump som blev till en utmaningen. Backar aldrig från en utmaning!





Biggest Loser - på svenska

Jag är ett stort fan av Biggest Loser och har sett de flesta säsonger från USA. Det var med skräckblandad förtjusning jag läste att programmet skulle göras i Sverige. I USA är det inte bara ett program utan en enorm rörelse med ett stort stöd och ett stort kapital i ryggen. Duktiga tränare, fin anläggning, ett bra koncept men framför allt en bra produktion. Har du endast sett det amerikanska programmet tycker jag du ska titta på Biggest Loser Australien. Först då kommer du förstå hur bra den amerikanska produktionen är. Detta var även min rädsla inför permiären av BL Sverige, att produktionen skulle vara av en sämre kvalité.

Jag är ändå positivt överraskad. Visst känns det lite taffligt och nervöst  och tränarna är inga Bob och Gillian men det funkar. Du får samma känsla för deltagarna, det är mycket fokus på träningen och produktionen är bra med tanke på att de bara har en timmes sändningstid. Tränarna Tanja och Mårten är duktiga tränare som man får förtroende för. Självklart hoppas jag att de växer in i rollen som tränare i BL och blir lite tuffare, skulle inte bli ledsen om man fick se ett utbrott ala Jillian.





På promenad

Min livsväg..Mitt mål..Hinder på vägen..


En väntande människa

Jag är en väntande människa, en person som hänger upp sitt liv på "nästa" händelse. För två veckor sedan vid den här tiden bodde jag i Halmstad men väntade på att flytta. En vecka tillbaka i tiden hade vi precis flyttat hit och jag väntade i första hand på att affärna skulle öppna så jag kunde införskaffa de saker vi behövde och inte behövde för att överleva vår nya vardag.  I andra hand väntade jag på att D skulle komma hem från jobbet. Idag går hela min dag ut på vänta på att klockan ska bli 20.00 så jag kan bli besviken på Biggest Loser Sverige för att det inte lever upp till den amerikanska versionen. 

En väntande människa är ofta tom, för känslan som kommer efter det stora "eventet", läs idag Biggest Loser, som man väntat på är tomhet. Nu är det över. Därför börjar man tänka på nästa stora händelse och återgår till att vänta. En lång evig väntan med inblickar av tomhet.

Jag har sedan jag flyttade hit har jag åstadkommit en hel del; jag har kommit in på min utbildning, fått extrajobb, hittat ett nytt fotbollslag att träna med, hittat ett elljusspår att motionera i, spanat in området mm. Allt detta känns duktigt då vi endast bott här i en vecka men jag lyckas inte riktigt njuta av resan till mina små mål. Jag väntar istället; på träningen imorgon, på första arbetspasset på torsdag och på skolan som börjar den 27.

Nu är det dags att sluta vänta och börja leva


Välkommen till min nya blogg!

Då sitter man här efter många månaders funderande på att göra som (nästan) alla andra och börja blogga. Då jag är en person som annars är relativt impulsiv så är detta nog det mest övervägda beslut jag någonsin tagit. Frågan om det var ett bra beslut får jag väl återkomma till.

Bloggen kommer främst att handla om mina intressen och om mitt liv. Jag hoppas kunna skriva en hel del om vägen till att bli hälsoutvecklare och vad det innebär. Några Aha-upplevelser vet jag inte om jag kommer bjuda på men man vet aldrig..

 

Väl Mött


RSS 2.0