Träning

Bara för att jag skrev att det inte var någon snö igår så kom det självklart inatt. Vakande vid 6 imorse och var superpigg så jag drog på mig kläder och gick på en promenad i kylan. Mysig med snö och riktigt kallt! Vakande till ordentligt.

Efter jobbet åt jag bara lite innan jag drog på mig träningskläderna och gick till gymmet.
Följande blev det idag:

  • Bröstpress 10*4
  • Flyes i maskin 8*3
  • Bicepscurls stång 10*4
  • Hantelcurls 8*3
  • 15 min cardio


Har kommit igång med styrketräningen ordentligt nu, det känns skönt. Väntar dock på att nya gymmet ska öppna så jag och Sara kan köra igång på riktigt. Beach 2013:)

Träning och kaffe med <3

img_7699 (MMS)

Träning och kaffe med <3


Första advent

Första advent och fortfarande ingen snö. Det är plusgrader och regn. Jag hoppas dock att snön behagar komma snart för att det ska bli lite ljusare. Solen går ner runt 14-15 tiden och sedan är det bäcksvart ute. Snön skulle göra väldigt mycket. Mår absolut inte dåligt av det på något sätt, vilket känns skönt. Är varken trött eller seg på dagarna.

Dagen har jag spenderat med att gymma med Evelina på förmiddagen. Det blev 45 min cardio då jag redan hunnit gå igenom kroppen två gånger under veckan.

Efter lunch begav jag mig ut på lite julshopping. De flesta julsaker vi hade förra året fick inte riktigt plats i flytten så det fick bli lite nya saker. Vi valde dock att pynta ganska sparsamt eftersom vi ändå inte kommer fira hemma. Detta fick dock följa med mig hem:

Trodde aldrig jag skulle köpa en rosa julbock men eftersom stolarna i köket är rosa och lila så passade den betydligt bättre än en röd:)

Ljus, snöflingor och julkruka

Nya krukor och vita julstjärnor

Eftermiddagen har jag spenderat med att pynta och fixa med julkort. Julmusiken har varit på högsta volym och det har varit hög mysfaktor här hemma.

Daniel har varit i Boden i dag men när han kom hem så bakde vi pepparkakor efter bästa förmåga. När jag kom hem med degen insåg jag nämligen att vi varken har en kavel eller pepparkaksformar. En vattenflaska, kniv och massor av fantasi löste problemet ändå.

<3

En juldöskalle, ja varför inte:)

Lite annat smått och gott:)

Vi shoppingen idag köpte jag lite vitt glitter som jag tänkte hänga runt gardinstången i köket men det tyckte inte vår fina katt. Han gick gensat och hämtade denna och tog med sig för att gosa med den i sängen. Förskte sno tillbaka den men icke tyckte Råttan som gick och hämtade den igen. När vi kom in i sovrummet var det en nöjd katt som låg och mös:

Man kan tro att den är arrangerad men så är inte fallet!

Solnedgång...

img_2621 (MMS)

Solnedgång...


Update

Var tydligen en hel vecka sedan jag bloggade med det känns som om det var igår. Har ett inlägg kvar i min lilla miniserie om ANDT , det kommer imorgon.

Den senaste veckan gick lika snabbt som tiden verkar göra nu förtiden.
Jag försöker sätta mig in i jobbet och lära mig allt så jag kan stå på egna ben efter nyår. Försöker hitta min egen struktur och organisation för att lägga upp arbetet på bästa sätt. Det är mycket att hålla reda på och många bollar i luften samtidigt. Jag önskar mig post-it i julklapp:)

Paralellt med detta kör jag mina egna projekt och försöker knyta ihop påsen nu när det återstår endast 3 veckor av praktiken. Jag säger det igen, tiden går alldeles för snabbt!!

Just nu sitter jag hemma och knåpar ihop en kostföreläsning som jag ska ha för brottare imorgon. Rubriken är Kost vid hård träning och jag har 1 h på mig. Känner att jag skulle behöva minst 2 men det får väl lösa sig. Låta bli att sväva ut och svara på frågor som inte riktigt hör till ämnet.

På torsdag har jag mitt första möte med en av föreningarna i mitt ANDT-projekt. Det ska bli spännande att få komma igång med det praktiska arbetet efter allt teoretiskt förarbete som jag redan lagt ner med att skriva en policymall, faktahäfte, kontrakt och diskussionsfrågor.

Söndagkväll ska jag iväg och köra Knäkontroll för ett lag här i Luleå. Alltid roligt att få köra prakatisk med ett lag. Förra veckan körde jag den teoretiska delen av kursen med ett gäng ledare i två föreningar. Även om jag pratar om precis samma sak så skiljer det sig väldigt mycket åt beroende på vilka som lyssnar. Vuxna och barn reagerar på olika sätt på det som man säger.

Vintern har fortfarande inte kommit till Norrland!!

Hur mycket är klockan

Vi har inte hittat någon klocka som vi vill ha i lägenheten så tillsvidare har vi knåpat ihop en egen variant med hjälp av klistermärken och visare från CO.

Roligt att ha en egengjord klocka som inte finns någon annanstans:)



Fakta om Doping och idrott

Dopning


 

Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel som finns med i Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (1991:1969), med avsikt att öka musklernas styrka och volym och få en snyggare eller större kropp.

Doping används också i betydelsen när idrottsutövare förbättrar sin prestationsförmåga med hjälp av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat och som tillämpas av Riksidrottsförbundet i Sverige.


Missbruk av dopningsmedel är ett växande samhällsproblem. Våra kroppsliga ideal har förändrats genom åren och utseendefixeringen har ökat. Idag förekommer missbruket huvudsakligen utanför tävlingsidrotten, där missbruket sker av främst estetiska skäl.


Anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat missbrukas idag av både ungdomar och vuxna människor, med en absolut dominans av män. Majoriteten av missbrukarna är av manligt kön.


När ett missbruk av AAS påbörjas är det inte bara den som använder preparaten som kan drabbas utan även de i personens närhet. Anhöriga beskriver att de ofta påverkas negativt när en person som står dem nära missbrukar AAS. De ser att den som missbrukar förändras både fysiskt, psykiskt och socialt. Som närstående kan man drabbas av aggressionsutbrott, svartsjuka och våld och är i stort behov av stöd.

De beslag av dopningsmedel som tull och polis gör ökar varje år och likaså tillgängligheten via Internet. Det inte finns någon kvalitetskontroll av det som säljs via Internet. Illegalt tillverkade produkter med felaktigt deklarerat eller kontaminerat (förorenat) innehåll är mycket vanligt. På Internet finns en uppsjö odokumenterad och ovetenskaplig information.


Det finns många olika biverkningar vid missbruk av muskeluppbyggande preparat, och de är inte lika tydliga hos alla missbrukare. Ju fler symtom som finns hos personen desto större är sannolikheten att det handlar om ett AAS-missbruk.

Följande symtom kan vara kännetecken på ett missbruk av anabola androgena steroider(AAS):


 Fysiska

·         Snabb och kraftig viktökning, p.g.a. ökad muskelmassa.

·         En oproportionerlig muskelutveckling, framförallt omkring bröst, nacke och skuldror.

·         Kraftig ökning av akne, framförallt på rygg, skuldra och bröst. Aknen kan vara slemmig och lättblödande.

·         Gynekomasti (bröstkörtelförstoring)

·         Stickmärken i de stora muskelgrupperna, stjärt, lår och skuldra.

·         Tecken på gulsot.

·         Striae (hudbristningar) vanligtvis mellan stora bröstmuskeln och biceps, men även på rygg och lår.

·         Testikelatrofi (krympande testiklar)

·         Förändrad sexlust - med ökad sexlust i början av kur som därefter minskar eller helt upphör efter avslutad kur.

·         Erektionssvårigheter

·         Ett svullet och plufsigt utseende pga. ödem (ökad vätskemängd i kroppen)

·         Ett stort behov av annan medicin t ex potensmedel, smärtstillande medel, sömnmedel och blodtrycksmedicin.

·         Mer hår på kroppen eller håravfall.


 

Psykiska

·         Depression, nedstämdhet, psykos och paranoia.

·         Tränings-, kost- och kroppsfixering.

·         Kraftiga svängningar i självförtroende och självkänsla - under kurer för mycket och mellan kurer för litet.

·         Humörsvängningar såsom nedstämdhet (efter kur), upprymdhet (under kur), irritabilitet och aggressivitet.

·         Ökad aggressivitet.

·         Sömnproblem såsom ökad vakenhet eller omvänd dygnsrytm.

·         Döljande av piller och ampuller.

·         "Smusslande", undanflykter och bortförklaringar.


 

Därutöver gäller för kvinnor:

·         Oregelbundna menstruationer.

·         Klitorisförstoring.

·         Tendens till skäggväxt och ökad kroppsbehåring.

·         Mörkare röst.

·         Risk för fosterskada om kvinnan har missbrukat AAS.


Kosttillskott


Muskelökande och testosteronhöjande kosttillskott, så kallade prestationshöjare, kan innehålla förbjudna och farliga substanser enligt dopningslagen.


Om du vill vara säker på att inte få i dig olagliga substanser:


Använd endast kosttillskott om du blivit rekommenderad användning av dietist, nutritionist eller läkare. Använd enbart produkter som kan styrka sina reklampåståenden med vetenskaplig bevisning och som kontrollerats och publicerats i kvalificerade vetenskapliga tidskrifter. Enskilda studier, ofta utförda av företaget bakom produkten, ger inte tillräcklig information. Tänk på att du själv ansvarar för vad du äter. Detta gäller också om du blir positiv på ett dopingtest


Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras av Livsmedelslagen. Ansvarig myndighet är Livsmedelsverket. Kosttillskott får inte innehålla läkemedel. Det är Läkemedelsverket som bedömer om en produkt är ett läkemedel. Om ett kosttillskott säljs med vad Läkemedelsverket anser vara medicinska påståenden har Läkemedelsverket möjlighet att klassificera produkten som ett läkemedel. Det blir då inte längre tillåtet att sälja produkten eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket.


Många produkter är inte tillräckligt kvalitetskontrollerade och innehållsdeklarerade. Det förekommer att preparat är kontaminerade (förorenade) med dopningsklassade substanser, företrädesvis prohormoner. Detta kan bero på föroreningar vid tillverkningen, eller att tillverkare medvetet har tillsatt otillåtna substanser i sina produkter. Dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har funnit spår av olagliga substanser när de analyserat dopingtester inom idrotten, där idrottsutövarna hävdar att de endast tagit kosttillskott. Produkterna fanns att köpa via flera svenska Internetbutiker trots att det är olagligt att saluföra sådana kosttillskott i Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har en mycket restriktiv hållning till kosttillskott, eftersom idrottsmän/kvinnor som tagit kosttillskott har blivit positiva i dopingtester.


Det förekommer att läkemedelssubstansen efedrin tillsätts i kosttillskott. De säljs framförallt via Internet, vilket är förbjudet enligt Läkemedelslagen. Vid användning av efedrin finns rapporter om allvarliga biverkningar i form av allvarlig hjärt- och kärlpåverkan samt beroende- och toleransutveckling.


Fakta om narkotika och idrott

NARKOTIKA


Gemensamt för all narkotika är att den framkallar en berusning som kan uppfattas som lustfylld. De narkotiska preparaten påverkar kroppens centrala nervsystem, CNS, på olika sätt, vilket gör att omdömet och beteendet påverkas och upprepad användning/missbruk kan leda till beroende, fysiska samt psykiska skador och en alltför tidig död.

Narkotika kan delas in i fem olika grupper:


1.                   Opiater

Har en dämpande effekt och ger en känsla av ro och välbehag. Alla opiater är kraftigt smärtstillande och har därför länge använts som mediciner. Opium framställs av växtsaften i opiumvallmons frökapslar, opium kan renas till morfin och heroin. På kemisk väg framställs preparat som Metadon, Subutex och Petidin, med ungefär samma egenskaper som opiaterna. Många heroinmissbrukare smittas med gulsot och hiv. Dödsfall kan inträffa då opiater allvarligt nedsätter andningsförmågan och kan ge hjärtstillestånd. Det är också vanligt med självmord på grund avdepressioner.


2.                   Centralstimulantia

Verkar stimulerande på CNS och eliminerar känslor av trötthet, hunger och törst. Centralstimulantia innefattar preparat från växtriket, som kokain och kat, samt kemiska produkter som amfetamin och metamfetamin. Även ecstasy räknas till denna grupp. Sjukdomar som har samband med vitaminbrist och undernäring är vanligt eftersom centralstimulantia undertrycker hunger. Andra effekter kan vara extrem retlighet, delirium, hallucinationer och vanföreställningar.


3.                   Cannabis

Förändrar syn- och hörselintryck varför cannabis egentligen tillhör gruppen hallucinogener. Hasch och marijuana utvinns båda ur växten indisk hampa, Cannabis sativa. Den berusningsframkallande substansen i cannabis heter tetrahydrocannabinol, THC. Den är särskilt skadlig för andningsvägar och lungor och kan också leda till personlighetsförändringar, koncentrationssvårigheter, försämrat korttidsminne, sämre inlärningsförmåga och i värsta fall psykoser.


4.                   Hallucinogener

Detta är en grupp droger som framkallar syn- och hörselhallucinationer, vilka ibland kan vara svåra att skilja från andra typer av psykoser. Hallucinogener är antingen "naturprodukter", som meskalin, eller framställda i laboratorier, som LSD. Effekter är framför allt psykoser, svåra depressioner och förändrad uppfattningsförmåga. Psykosen kan också åtföljas av en svår depression med självmordsrisk.


5.                   Narkotikaklassade läkemedel

Den största gruppen är bensodiazepiner som ordineras av läkare mot oro, ångest eller sömnsvårigheter. Några av de vanligaste är Halcion, Librium, Mogadon, Sobril och Valium. Rohypnol används ibland av missbrukare och kriminella för att döva känslolivet i samband med våldsbrott. Effekter kan vara ångest, humörsvängningar, overklighetsupplevelser, syn- eller hörselvillor, överkänslighet för ljud, ljus eller beröring och epileptiska anfall.


VARNINGSSIGNALER


De varningssignaler man framför allt ska vara uppmärksam på handlar om förändringar i en persons beteende, som onormal trötthet, kraftiga pendlingar i humöret, självvald isolering och lögner. Andra signaler kan vara om tonåringen börjar komma hem allt senare om kvällarna, börjar skolka från skolan, missar träningar, eller plötsligt byter umgänge och fritidsintresse. Att det börjar försvinna pengar hemifrån eller att han/hon börjar försvara droganvändning kan vara andra tecken. Det finns inga givna regler utan ofta är det ett ”pussel” som måste läggas. Därför är det viktigt att väga samman flera – såväl kroppsliga som beteendemässiga – kännetecken för att få en helhetsbild. Naturligtvis betyder inte detta att varje tonåring som börjar missa träningen eller byter kompisar använder droger, man får inte glömma bort att tonåren är en tid av förändring. Men känner du dig orolig, ta din oro på allvar och lita på din intuition.

Du som ledare och vuxen är en viktig förebild, glöm aldrig det!


Promenad till kronan!

img_0441 (MMS)

Promenad till kronan!


Grön tumme

Att få blommor och växter att överleva har aldrig hört till en av mina specialiteter. Jag envisas ändå att fortsätta köpa nya i takt med att mina gamla dör. Nu har ändå lyckats hålla mina gröna vänner vid liv i ungefär 6 veckor vilket är ett litet rekord för mig. Nyckeln verkar vara att vattna dem regelbundet, synd att jag inte kommit på detta tidigare:)Vill inte säga att jag fått gröna fingrar men en liten grön tumme iaf:)


Fakta kring alkohol och idrott

Ett av mina projekt på praktiken är att skriva en ANDT-policy med två föreningar. ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak. I det arbetet har jag sammanställt ett faktahäfte som förningarna ska kunna ha som underlag när de arbetar med sina lag. Jag tänkte dela med mig av den informationen men om jag skulle ta allt i ett inlägg skulle det bli hur långt som helst så jag delar upp det. Första delen är alkohol.

ALKOHOL


ALKOHOL + IDROTT = FALSKT


Påståendet är falskt av den enkla anledningen att den som dricker kommer prestera mycket sämre i sitt idrottande, men också för att alkohol kan föra med sig så mycket annat negativt – olyckor, skador, missbruk och en för tidig död. Idrotten står bakom regeringens folkhälsomål 11, att senarelägga alkoholdebuten och minska alkoholkonsumtionen. Att kunna dricka mycket alkohol utan att bli full är inte något som är bra, en hög toleransnivå för alkohol ökar risken att bli beroende och att utveckla olika sjukdomar. Dricker man ofta och mycket ökar man sin toleransnivå och därmed också risken för sjukdomar.


I varje skolklass finns det 2–3 elever som växer upp i en familj med alkoholism. För dessa barn står ofta idrottsledaren för en trygghet som de saknar. För dessa barn och ungdomar är det extra viktigt att idrotten får vara en frizon från alkohol. Alkohollagen ska skydda minderåriga från alkoholens skadeverkningar. Det är kriminellt att sälja eller förmedla alkoholdrycker till en person som inte fyllt 18 år. Langning av alkohol kan ge 2 års fängelse. För starksprit är åldersgränsen 20 år. Trots lagen uppger ungefär hälften av alla 15-åringar att de dricker alkohol. Många av ungdomarna säger att de får tag på alkohol genom äldre kompisar.


VAD HÄNDER MED KROPPEN NÄR MAN DRICKER ALKOHOL?


Alkoholen är vattenlöslig och till viss del fettlöslig vilket innebär att den sprider sig till alla delar av kroppen och därmed påverkar i stort sett alla kroppens funktioner. Alkoholen bedövar celler i hjärnan som styr vissa hämningar och reaktioner, dricker man sig ordentligt berusad är det till slut bara ”reptilhjärnan” som styr. Men på vägen dit sker bland annat detta:


• Omdömesförmågan blir sämre.

• Motoriken blir sämre.

• Reaktionsförmågan blir sämre.

• Koncentrationsförmågan blir sämre.

• Koordinationsförmågan blir sämre.

• Hörseln blir sämre.

• Synen blir sämre, liksom avståndsbedömning och mörkerseende.

• Känseln blir sämre.

• Risken för olyckor ökar – drunkning, trafik, våldsbrott etcetera.


 Alkohol och idrott hör inte ihop


En burk folköl (3,5 %) försämrar prestationsförmågan med ungefär 10 procent och ”dagen efter” man druckit sig påverkad av alkohol presterar man i regel 25–40 procent sämre.


1. ALKOHOLENS AKUTA EFFEKTER
:

Redan vid små mängder påverkas prestationen negativt. Man har sett i tester att ungefär 0,3 promille, motsvarande ungefär en burk folköl, sänker prestationen med 10 procent. Reaktion, koordination, koncentration och motorik försämras. Pulsen stiger, vilket innebär att man inte kan öka hjärtats prestationsförmåga lika mycket, man når sin maxpuls snabbare.


Mjölksyran i blodet ökar, redan efter ett par flaskor öl ser man detta. Blodcirkulationen ökar i de ytliga blodkärlen, i samma utsträckning minskar cirkulationen till och från musklerna, vilket innebär sämre syresättningsamt avlägsnande av restprodukter.


2. DAGEN EFTER MAN VARIT PÅVERKAD ELLER BERUSAD:

Dagen efter, när alkoholen har gått ur kroppen, är prestationsförmågan kraftigt nedsatt. Det kan röra sig om så mycket som 25–40 procent. Alkohol ger alltid en uttorkningseffekt genom att kroppen utsöndrar mer urin är normalt. En vätskebrist på 1–2 procent av kroppsvikten minskar prestationsförmågan med cirka 20 procent. Alkoholen tömmer kroppens glykogenförråd, kolhydratsförråd, och blockerar dessutom nybildningen av nya glykogenreserver. Tränar man med dåligt fyllda glykogenförråd så ökar muskelnedbrytningen. Efter en blöt kväll kan det ta kroppen mer än 3 dygn att bygga upp nya glykogenförråd. Mjölksyrehalten är som högst i blodet 12–15 timmar efter att man druckit alkohol, vilket innebär att man snabbare ”går in i väggen”. Sömnen påverkas genom att man inte får samma djupsömn, så kallad REM-sömn. Det kan leda till sömnsvårigheter, sämre återhämtningsförmåga och psykiskt illamående. Kroppen har också en högre vilopuls som troligtvis beror på trötthet. I och med en högre puls kan inte hjärtat prestera maximalt av vad det brukar.


3. ALKOHOLENS LÅNGSIKTIGA INVERKNINGAR FÖR EN IDROTTARE:

Ju oftare och mer man dricker, desto sämre möjligheter har kroppen att återhämta sig. Eftersom en berusning tömmer kroppens glykogenförråd och det kan ta mer än 3 dygn att fylla på dem igen. Det finns också risk för näringsbrist eftersom alkoholen verkar som ett gift på tarmen som gör att upptaget av kolhydrater, proteiner, vitaminer samt mineraler blir sämre. Alkohol minskar också kroppens produktion av testosteron, vilket ger en försämrad muskeluppbyggnad. Regelbundet alkoholintag kan leda till testosteronbrist.


Alkohol försvagar även kroppens immunförsvar med ökad infektionskänslighet som följd. Ett långvarigt alkoholbruk kan leda till skador i lever, hjärta, hjärna och bukspottkörtel.

Redan små mängder alkohol ökar risken för olyckor och idrottsskador. Dessa tar också längre tid att läka om man fortsätter att dricka alkohol regelbundet.