Minifakta om människan (och kost)

- Människans enzymsystem är samma som den var på stenåldern, den har inte ändrats efter hur vi äter idag.

- Utvecklingsbiologiskt är vi kvar på jägar- och samlarstadiet. Frågan är hur det påverkar oss i praktiken? Borde vi äta som vi gjorde på stenåldern?

- Nyfödda barn har en ärvd positiv förkärlek till söt smak. Detta beror på att jägaren/samlaren lärde sig att söta saker ofta var fulla av energi samtidigt som de sällan var giftiga.

- Människan föds med neofobi, dvs en rädsla att prova nya födoämnen (mat). Detta är ett inlärningssystem för att undvika mat som gör oss sjuka (från stenåldern). Därför smakar vi endast lite första gången för att se effekterna av den nya maten

- Vi har en inbyggd förmåga att koppla en reaktion till ett födoämne. Du har säkert varit med om att du ätit något och sedan blivit illamående, därefter är det troligt att just denna mat framkallar illamående hos dig även i framtiden. Även detta härstammar från tiden när vi testade vad naturen hade att erbjuda. Blev vi sjuka av något undvek vi det i framtiden.

- Samma fenomen gäller åt motsatt riktning också. Mat vi äter när vi har trevligt förknippar vi ofta senare med en "bra" reaktion och vill äta mer. Lördagsgodis, fredagsmys, ofta är det mat/snacks/efterätt som är sött som leder till "bra" reaktioner.



En hel del av vad vi idag kallar ohälsosamma kostvanor finns redan i vårt DNA när vi föds. Det är inte så konstigt att många har en dragning till det söta. Det finns biologiska förklaringar på varför vi reagerar på ett visst sätt när vi äter en viss typ av mat. Allt hänger ihop och det är därför ibland svårt att förklara en del vanor som nutidsmänniskan har enbart genom karaktär och beteende.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0