Hälsa - ett luddigt begrepp

De flesta vet vad hälsa är, eller i alla fall vad hälsa är för dem . Frågar du olika människor kommer du definitivt få flera olika svar och det kommer inte vara en generell definition av hälsa.
Att läsa en bok om hälsa är som att gå runt i djungel av luddiga begrepp och modeller som kan vara svåra att förstå. Trots att jag som människa vet vad hälsa är för mig så kan det vara svårt att se hälsa i ett litet större perspektivt.

Tänkte ägna detta inlägg till att reda ut en del begrepp angående hälsa och hälsoarbete.

Det är vanligt att sätta tvåmotpoler mot varandra och säga är du inte det ena så är du det andra. I det här fallet skulle det då bli HÄLSA - OHÄLSA. Det vill säga är du inte sjuk (ohälsa) så är du frisk (hälsa). Nu är det ju inte så här enkelt för du skulle alla människor svara likadant på frågan om vad hälsa är; "Att inte vara sjuk".

Ett av de stora namnen inom änmet hälsa är sociologen Aaron Antonovsky. Han har bland annat skrivit boken "Hälsans mysterium". Antonovsky gjorde studier på kvinnor som upplevt olika traumatiska händelser som krig, koncentrationsläger eller förlorat ett barn. Han såg att så stor del som 30 % av dessa kvinnor, trots sina upplevelser, var både fysiskt och psykiskt friska. Genom intervjuer med några av dessa kvinnor växte senare ett av de stora begreppen inom hälsoområdet fram; KASAM - känsla av sammanhang.

KASAM - en enkel förklaring
  1. Begriplighet - förstå och förutse sin verklighet
  2. Meningsfullhet - delaktighet, känna att man kan påverka
  3. Hanterbarhet - förmåga att möta krav, strategier och metoder
Skulle vi sätta in KASAM-teorin i praktiken så skulle en person med "gott hälsotillstånd" vara:

En person med en strukturerad vardag som kan förutse kommande händelser i livet så väl bra som dåliga. Personen i fråga har god förmåga att tolka och förstå verkligenheten. Hon känner sig delaktig och hon betyder något. Kan vara ett stort socialt nätverk eller en viktig position på arbetet eller fritiden. Personer med hög KASAM har hög motivation eftersom de ofta känner att de kan påverka sin omgivning. När ev krav och stressfaktorer dyker upp känner personen att de har rätt resurser och metoder att möta dessa krav. Kan vara ett problem på arbetet, en oförutsedd utgift, traumatika händelser som kräver olika strategier för att övervinnas.

Filosofen Lennart Nordenfelt är ett annat stort namn inom vetenskapen bakom begreppet hälsa. Nordenfelt pratar bla om två pelare som hälsan är uppbyggd av; biologiskt - statiskt och holistiskt.

Biologiskt: Normalvärde fysiska funktioner
Holistiska: Plusvärde sociala relationer, handlingskraft

En hälsosam person enligt denna teori är en person som ligger inom normalvärdet i det fysiska. Alla inre organ och funktioner fungerar som de ska. Normal puls, normal aktivitetsgrad osv. Dessutom ska personen vara högpresternade när det gäller sociala relationer, hon ska vara handlingskraftig och ha en känsla av välbefinnande.


Johan Winroth och Lars-Göran Rydqvist har i boken Hälsa och Hälsopromotion gett följande definition på hälsa:

"Hälsa är att må bra - ha tillräckligt med resurser för att klara av vardagens krav - och för att kunna förverkliga personliga mål"

Jag gillar ovanstående definition, den är enkel men får ändå med det som är viktigt (för mig) i livet.
Det är inte lätt med hälsa och framför allt inte att förstå alla teoretiska begrepp och teorier bakom. Det är endast två modeller som jag tagit upp i inlägget men det är relativt enkla att förstå och innehåller mycket bra information om man vill arbeta med sin egna Hälsa.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0