Träna Snabbhet
Snabbhet är komplext och tidskrävande att träna. Det finns flera olika aspekter och delar av snabbhet som gör att det inte alls är enkelt att lägga upp ett träningsprogram. Detta program är från en sprinter i USA och det har jag testat i flera omgångar på olika lag och individer inom fotbollen. Jag tycker att det ger resultat på relativit kort tid.
Träningsprogram
· Spänsthopp (knä mot bröst) 6*2
· Utfallshopp 6*2
· Jämfotahopp (högt) 6*2
· Enbenshopp (från vänster till höger, långt) 10*2
· Jämfotahopp (långt) 6*2
· Indianhopp (höga, många) 10 meter*2
· Ravellisteg 10 meter*2
Instruktioner
Spänsthopp: Snabba hopp med fokus att fötterna ska vara så kort tid som möjligt i marken. Överkroppen ska vara upprätt och det är knäna som ska dras mot bröstet och inte tvärtom.
Utfallshopp: Från ett utfallssteg gör ett hop för att hamna i nästa utfallssteg. Fokus är att hoppa så snabbt och högt som möjligt. Teknik viktigt!
Jämfotahopp Höga: Höftbrett mellan fötterna och hoppa så högt det bara går. Det går att försvåra genom att hoppen dessutom ska vara så snabba som möjligt. Går att använda häckar som hjälp.
Enbenshopp: Börja med höger fot och hoppa så långt det går och landa sedan på vänster fot.
Jämfotahopp Långa: Höftbrett mellan fötterna och hoppa nu så långt det bara går. Behöver inte hoppa högt utan bara långt. Går att försvåra genom att hoppa så snabbt som möjligt.
Indianhopp: Mät ut 10 meter och hoppa sedan så höga och många indianhopp du kan på dessa tio meter. Ju fler desto bättre, behöver inte gå snabbt.
Ravellisteg: Luta kroppen bakåt, spring/studsa sedan med raka armar och ben framåt i 10 meter. Fötterna ska vara så kort tid som möjligt i marken.
Vila en stund mellan seten för att kunna få ut så mycket som möjligt av träningen.
Wordfued på riktigt:) Spelkväll i Sunderbyn!
Wordfued på riktigt:) Spelkväll i Sunderbyn!
Tiden...



Löpning
60 min promenad
Tisdag:
- 15 min löpning
- Hantelrodd
- Latsdrag
- Bröstpress
- Hantelyft åt sidan
- Hantelcurls
- Crunsches i maskin
- Triceps, press över huvudet

100 km i timmen
I torsdags var jag med Evelina på en hälsokväll. Där det bjöds på kroppsscanning, kostföreläsning och smakprover av diverse drycker och bars. Vi var mätta och belåtna när vi gick därifrån vill jag lova.
I helgen var det jobb/utbildning för hela slanten. Jag fick gå Plattformen som är SISU Idrottsutbildarnas gränsöverskridande barn och ungdomsledarskapsutbildning. Jag har fått erbjudande att hålla i dessa utbildningar i framtiden och därför var jag med för att se hur den ska läggas upp. Det är intressant vad mycket bra utbildningar det finns idag.
Möbelprojekt nr 2
Denna gång fyndade vi en hallsoffa på möbelåtervinningen på Kronan för 150 kr. Som det mesta på återvinningen så var den i klarlackad furu vilket inte riktigt är en favorit så jag bestämde mig för att måla den vit.

Började att slipa den med min musslip som jag köpte på ÖB för 99 kr. Väldigt smidig! Målade sedan med ett lager vit lackfärg matt.



Mitt nästa projekt blir att sy nya kuddfodral som passar till soffan, har köpt ett jättefint tyg som jag tror blir perfekt.
Mitt möbelprojekt. Betsade från furu till ...
Mitt möbelprojekt. Betsade från furu till mörk ek! Nu håller jag på med en hallsoffa i furu som ska bli vit:)
Helgen
I fredags blev det fotboll och soffläge hela kvällen. Inte alls dumt att bara få vara en stund när dagarna är fyllda av nya intryck.

På promenad i Luleå

Hamnen

...

På väg tillbaka hem
Lördagen började med träning på Potus bardet innan vi åkte till Sunderbyn. Det blev både fika, middag och lite kortspelande innan vi begav oss till Coop Arena för att titta på Luleå-Modo. Inte jordens mest spännande match men det är alltid kul att kolla på idrott live.

Vi har hunnit fixa lite hemma också. Hallen.

Vardagsrummet
Gårdagen startade vi också med ett besök på gymmet. Har äntligen kunna börja springa igen vilket känns så skönt. Hälsporren håller sig lugn så länge jag inte springer för länge. Hoppas kunna köra längre och fler pass snart men just nu är jag bara glad att kunna springa.
Vi hann även med att steka massa kök och baka innan det var dags att åka till Boden där Göran bjöd på middag. Inte dumt att bli bjuden på middag både lördag och söndag. Blir till att bjuda igen snart!
Avslutade helgen i soffan med massor av tända ljus och mys medan regnet piskade utanför.

Söndagens pyssel i köket

Mysigt med tända ljus

Råttan gillar ljus
Praktiken
Jag har varit på föreläsningar om doping och skaderehabilitering. Två föreningsutvecklingskvällar både inom ekonomi och mer allmänt för att jobba med föreningens värdegrund.
I onsdag var jag med på en föräldrarutbilding i en hockeyklubb där jag själv fick hålla en föreläsning om kost inom idrotten.
Gårdagen bjöd på en föreläsning om BRIS och deras arbete för barnens rätt. Den gav både skratt och stundtals en klump i halsen. Det är hemskt att tänka på att det finns många barn som far illa.
På tisdag har jag min första föreläsning i mitt egna projekt om knäkontroll. Två timmar innehållande både teori och praktik. Arbetet ute i föreningarna är väldigt roligt och givande.
Jag får nya uppgifter hela tiden samtidigt som jag driver två egna projekt som innebär att det känns som jag växer några centimeter varje dag. Nu får jag ÄNTLIGEN användning av mina 4 år i skolbänken!
Bilderna kommer från min föreläsning i onsdag om kost. Väldigt pedagisk bild för att visa hur viktigt det är med återhämtning och kost när man tränar./p>
Föreläsning Skaderehabilitering
Förra veckan var jag på en föreläsning om skaderehabilitering. Tänkte dela med mig lite av de anteckningar som jag skrev under föreläsningen. Det gäller idrottare och deras skaderehab.
Föreläsning Skaderehabilitering 27/9 Boden
Det finns både för- och nackdelar med att idrotta. Idrottare drabbas oftare av akuta skador än vad andra gör, det finns också en förhöjd risk att få artros längre fram i livet. Fördelarna med idrott är dock många, risken att drabbas av en välfärdssjukdom minska eller benskörhet minskar drastiskt.
80% av alla akuta skador drabbar nedre extremitet.
90% av alla överbelstningsskador drabbar nedre extremitet.
Idrottsskador kan delas in i två grupper; akuta och överbelastningsskador.
Försäsong: överbelstningsskador vanligt förekommande
Under säsong: akuta skador vanligare
Slutet av säsong: ungefär lika mellan akuta och överbelstningsskador
Knäskador inom fotbollen (akuta) har minskat från 1960 st (2009) till 1691 (2010). Knäkontrollarbetet skulle kunna vara en förklaring till detta men det är ändå svårt att säga. Ser trenden likadan ut för 2011 har vi mer kött på benen för att knäkontroll faktiskt fungerar.
Det som forskningen dock har kunnat visa de senaste åren är att knäkontrollprogram har en bra effekt på även överbelastningsskador.
Hjärnskakning är en relativt vanlig skada inom framför allt hockey och fotboll. Vad man har kunnat se är ett samband mellan hjärnskakning och allvaret i knäskador. Dvs en person som drabbas av en hjärnskakning löper en större risk (om han får en knäskada) att den skadan är allvarligare än om han inte haft någon hjärnskakning.
Axelskador och då nyckelbensfraktur finns representerade inom kastidrotter och lagidrotter som handboll. Det finns ett försök till att utveckla samma träningsprogram som knäkontroll fast för axeln men resultaten har inte varit särskilt bra.
Överbelastningsskador
Det är svårt att hitta bra statistik på dessa skador. Folksam tar till stor del bara hand om akuta skador så där finns ingen statistik att hämta.
Fotboll: 33% av alla överbelstningsskador är återfallsskador.
Champions League: Överbelastning ljumske, 7 st/lag/säsong. Baksida lår, 7 st/lag/säsong (risken ökar med stigande ålder). Framsida lår (vanligare hos barn), 3 st/lag/säsong.
Hockey: Överbelastning ljumskar vanligare på träning än match. Antagligen eftersom under matcher är de på isen kortare tid och får mer vila mellan. Andra skador än ljumskar är 4-5 ggr vanligare under matchspel.
Handboll: 21% av alla skador är överbelastningsskador
Innebandy: hopparknä, löparknä och benhinnor vanligaste skadorna. Lite studier (Finland). Tjejer har högre risk för skador.
Friidrott: 4 ggr högre risk under tävling. Benhinnor och stressfraktur är vanliga skador. VM Osaka 2007, 192 skador=80% nedre extremitet.
Akuta skador – Omhändertagandet
Ramsan: P R I C E (dock ej i rätt kronologisk ordning)
(1) Pressur: Lokalt tryck över skadan för att stoppa blödningen, t ex tryck med tumme.
(2) Compression: Linda hårt med elastisk binda (hela området, fot: från tårna till ankeln)
(3) Elevation: Högläge, helst 60 cm ovanför hjärtat. Lätt med distala kroppsdelar.
(4) Ice: Kyla är helt och hållet smärtlindring. Den fyller ingen annan funktion.
(5) Rest: Avlasta det skadade området.
Detta omhändertagande i det akuta skedet syftar till att minska blödningen. Får du snabbt ett tryck på kan du minska ner själva blödningstiden från 6-8 min till 0.
Det skadade området får dock ofta en vätskeansamling upp till 48 h efter skadetillfället. Därför är det viktigt att behålla tryck på (lindan), den ska dock inte vara lika hårt lindad om i det akuta skedet.
Prio 1 i fast två är att få bort svullnaden!
RTG: är det en yngre person så är röntgen aldrig fel! Kan personen belasta så är risken för fraktur liten men det finns undantag.
Vid våld mot ansiktet/huvudet bör man vara uppmärksam på hur idrottaren agerar. Effekten av en hjärnskakning kan komma senare. Var uppmärksam på om personen förändrar sitt beteende, inte bara om den mår fysiskt dåligt. En person där man misstänker hjärnskakning bör inte sova själv. Helst ska någon testa att väcka personen någon gång under natten.
Rehabilitering:
Tider
Skelett: det beror helt på var skadan är lokaliserad samt vilken typ av skada det är
Ligament: 6-8 veckor
Muskel: 3-4 veckor (bristningar är lömska, personen känner sig ofta bra efter 3-5 dagar, då måste tränare stoppa)
Sena: Normal hållfastighet efter 12 månader. Tål ofta stora belastningar
Brosk: Har en viss läkningsförmåga, den är dock begränsad.
Läkningsfas
Inflammationsfas: 0-7 dagar. Inflammationen är en viktig process, behöver inte behandla!
Läkningsfas: 7-21 dagar.
Remodelleringsfas: 21 dagar> (grenspecifik träning)
Slutfas (innan återgång till idrott): testa vävnaden, riktningsförändringar, hopp/landning, stegringslopp, löpning framåt och bakåt.
(Baksida lår: störst risk för återfall andra veckan efter återgång. Minst två hela träningar innan ens tanke på match)
Optimal stimuli
Brosk: tryck och avlastning
Sena/ligament: drag i funktionell riktning=balans
Muskel: belastning beroende på funktion
Skelett: Wolff´s lag (ju mer du belastar skelettet ju starkare blir det)
Rehabilitera hela idrottaren:
Aerob kapacitet (kondition) förändras ofta under skada. Detta gör att idrottarens återhämtningskapacitet blir sämre, kvaliteten på teknik och speluppfattning blir sämre samt att hela prestationen försämras. Idrottaren får mer mjölksyra och högre puls på samma belastning= återfall i skada/nya skador.
Underhålla konditionen – lagidrott
4 pass cykel
1. Tröskelträning: 5*3 min intervaller på hög intensitet (nära mjölksyra). 2 min aktiv vila mellan intervallerna.
2. Anaerob träning: 9*1 min intervaller (så hårt det bara går). 1,5 min vila mellan.
3. Distansträning
4. Pass 1 igen
Det finns inga enkla vägar att förebygga skada!´
Stretching
Forskningen är oense om vad det faktiskt har för funktion. Dock är det övervikt av den forskning som säger att det inte har någon skadeförebyggande effekt.
Stram muskel är inte lika med sjuk muskel.
Danmarksstudien: 30 min efter stretchingprogram 0 effekt i längdförändring.
Sämre explosivitet direkt efter stretch, kommer snabbt tillbaka efter explosiv övning ex hopp, snabb löpning.
Rehabilitering efter skada: positiv effekt på fiberorienteringen i samband med rehab.
Excentrisk träning
Fotboll: baksida lår, Hanboll: skuldra
Excentrisk träning har en skadeförebyggande effekt! Vetenskapligt bevisat!
Bålstabilitet och balans
Översätt stabiliserande övningar i grenspecifikt. Bålstabilitet ska finnas med i allt vi gör.
Nedsatt balans= ökad skaderisk
Balansträning kan förebygga återfall i fotledsskador som i sin tur kan förebygga främre korsbandsskador.
Knä och ljumskskador= börja med att kolla fotleden
Kastidrott
Svårt att förebygga, vet inte när i rörelsen som skador uppkommer.
Viktigt är dock inlärning av rätt teknik i unga år, detta kan vara skadeförebyggande.
Skadad spelare
Rehabplan, släpp inte bara idrottaren. Låt denne medverka i vanlig träning så gott det går samt göra sina övningar på ordinarie träning ihop med resten av laget. Konditionsträning!