Fakta om Doping och idrott

Dopning


 

Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel som finns med i Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (1991:1969), med avsikt att öka musklernas styrka och volym och få en snyggare eller större kropp.

Doping används också i betydelsen när idrottsutövare förbättrar sin prestationsförmåga med hjälp av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat och som tillämpas av Riksidrottsförbundet i Sverige.


Missbruk av dopningsmedel är ett växande samhällsproblem. Våra kroppsliga ideal har förändrats genom åren och utseendefixeringen har ökat. Idag förekommer missbruket huvudsakligen utanför tävlingsidrotten, där missbruket sker av främst estetiska skäl.


Anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat missbrukas idag av både ungdomar och vuxna människor, med en absolut dominans av män. Majoriteten av missbrukarna är av manligt kön.


När ett missbruk av AAS påbörjas är det inte bara den som använder preparaten som kan drabbas utan även de i personens närhet. Anhöriga beskriver att de ofta påverkas negativt när en person som står dem nära missbrukar AAS. De ser att den som missbrukar förändras både fysiskt, psykiskt och socialt. Som närstående kan man drabbas av aggressionsutbrott, svartsjuka och våld och är i stort behov av stöd.

De beslag av dopningsmedel som tull och polis gör ökar varje år och likaså tillgängligheten via Internet. Det inte finns någon kvalitetskontroll av det som säljs via Internet. Illegalt tillverkade produkter med felaktigt deklarerat eller kontaminerat (förorenat) innehåll är mycket vanligt. På Internet finns en uppsjö odokumenterad och ovetenskaplig information.


Det finns många olika biverkningar vid missbruk av muskeluppbyggande preparat, och de är inte lika tydliga hos alla missbrukare. Ju fler symtom som finns hos personen desto större är sannolikheten att det handlar om ett AAS-missbruk.

Följande symtom kan vara kännetecken på ett missbruk av anabola androgena steroider(AAS):


 Fysiska

·         Snabb och kraftig viktökning, p.g.a. ökad muskelmassa.

·         En oproportionerlig muskelutveckling, framförallt omkring bröst, nacke och skuldror.

·         Kraftig ökning av akne, framförallt på rygg, skuldra och bröst. Aknen kan vara slemmig och lättblödande.

·         Gynekomasti (bröstkörtelförstoring)

·         Stickmärken i de stora muskelgrupperna, stjärt, lår och skuldra.

·         Tecken på gulsot.

·         Striae (hudbristningar) vanligtvis mellan stora bröstmuskeln och biceps, men även på rygg och lår.

·         Testikelatrofi (krympande testiklar)

·         Förändrad sexlust - med ökad sexlust i början av kur som därefter minskar eller helt upphör efter avslutad kur.

·         Erektionssvårigheter

·         Ett svullet och plufsigt utseende pga. ödem (ökad vätskemängd i kroppen)

·         Ett stort behov av annan medicin t ex potensmedel, smärtstillande medel, sömnmedel och blodtrycksmedicin.

·         Mer hår på kroppen eller håravfall.


 

Psykiska

·         Depression, nedstämdhet, psykos och paranoia.

·         Tränings-, kost- och kroppsfixering.

·         Kraftiga svängningar i självförtroende och självkänsla - under kurer för mycket och mellan kurer för litet.

·         Humörsvängningar såsom nedstämdhet (efter kur), upprymdhet (under kur), irritabilitet och aggressivitet.

·         Ökad aggressivitet.

·         Sömnproblem såsom ökad vakenhet eller omvänd dygnsrytm.

·         Döljande av piller och ampuller.

·         "Smusslande", undanflykter och bortförklaringar.


 

Därutöver gäller för kvinnor:

·         Oregelbundna menstruationer.

·         Klitorisförstoring.

·         Tendens till skäggväxt och ökad kroppsbehåring.

·         Mörkare röst.

·         Risk för fosterskada om kvinnan har missbrukat AAS.


Kosttillskott


Muskelökande och testosteronhöjande kosttillskott, så kallade prestationshöjare, kan innehålla förbjudna och farliga substanser enligt dopningslagen.


Om du vill vara säker på att inte få i dig olagliga substanser:


Använd endast kosttillskott om du blivit rekommenderad användning av dietist, nutritionist eller läkare. Använd enbart produkter som kan styrka sina reklampåståenden med vetenskaplig bevisning och som kontrollerats och publicerats i kvalificerade vetenskapliga tidskrifter. Enskilda studier, ofta utförda av företaget bakom produkten, ger inte tillräcklig information. Tänk på att du själv ansvarar för vad du äter. Detta gäller också om du blir positiv på ett dopingtest


Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras av Livsmedelslagen. Ansvarig myndighet är Livsmedelsverket. Kosttillskott får inte innehålla läkemedel. Det är Läkemedelsverket som bedömer om en produkt är ett läkemedel. Om ett kosttillskott säljs med vad Läkemedelsverket anser vara medicinska påståenden har Läkemedelsverket möjlighet att klassificera produkten som ett läkemedel. Det blir då inte längre tillåtet att sälja produkten eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket.


Många produkter är inte tillräckligt kvalitetskontrollerade och innehållsdeklarerade. Det förekommer att preparat är kontaminerade (förorenade) med dopningsklassade substanser, företrädesvis prohormoner. Detta kan bero på föroreningar vid tillverkningen, eller att tillverkare medvetet har tillsatt otillåtna substanser i sina produkter. Dopinglaboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har funnit spår av olagliga substanser när de analyserat dopingtester inom idrotten, där idrottsutövarna hävdar att de endast tagit kosttillskott. Produkterna fanns att köpa via flera svenska Internetbutiker trots att det är olagligt att saluföra sådana kosttillskott i Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har en mycket restriktiv hållning till kosttillskott, eftersom idrottsmän/kvinnor som tagit kosttillskott har blivit positiva i dopingtester.


Det förekommer att läkemedelssubstansen efedrin tillsätts i kosttillskott. De säljs framförallt via Internet, vilket är förbjudet enligt Läkemedelslagen. Vid användning av efedrin finns rapporter om allvarliga biverkningar i form av allvarlig hjärt- och kärlpåverkan samt beroende- och toleransutveckling.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback