Fakta om narkotika och idrott

NARKOTIKA


Gemensamt för all narkotika är att den framkallar en berusning som kan uppfattas som lustfylld. De narkotiska preparaten påverkar kroppens centrala nervsystem, CNS, på olika sätt, vilket gör att omdömet och beteendet påverkas och upprepad användning/missbruk kan leda till beroende, fysiska samt psykiska skador och en alltför tidig död.

Narkotika kan delas in i fem olika grupper:


1.                   Opiater

Har en dämpande effekt och ger en känsla av ro och välbehag. Alla opiater är kraftigt smärtstillande och har därför länge använts som mediciner. Opium framställs av växtsaften i opiumvallmons frökapslar, opium kan renas till morfin och heroin. På kemisk väg framställs preparat som Metadon, Subutex och Petidin, med ungefär samma egenskaper som opiaterna. Många heroinmissbrukare smittas med gulsot och hiv. Dödsfall kan inträffa då opiater allvarligt nedsätter andningsförmågan och kan ge hjärtstillestånd. Det är också vanligt med självmord på grund avdepressioner.


2.                   Centralstimulantia

Verkar stimulerande på CNS och eliminerar känslor av trötthet, hunger och törst. Centralstimulantia innefattar preparat från växtriket, som kokain och kat, samt kemiska produkter som amfetamin och metamfetamin. Även ecstasy räknas till denna grupp. Sjukdomar som har samband med vitaminbrist och undernäring är vanligt eftersom centralstimulantia undertrycker hunger. Andra effekter kan vara extrem retlighet, delirium, hallucinationer och vanföreställningar.


3.                   Cannabis

Förändrar syn- och hörselintryck varför cannabis egentligen tillhör gruppen hallucinogener. Hasch och marijuana utvinns båda ur växten indisk hampa, Cannabis sativa. Den berusningsframkallande substansen i cannabis heter tetrahydrocannabinol, THC. Den är särskilt skadlig för andningsvägar och lungor och kan också leda till personlighetsförändringar, koncentrationssvårigheter, försämrat korttidsminne, sämre inlärningsförmåga och i värsta fall psykoser.


4.                   Hallucinogener

Detta är en grupp droger som framkallar syn- och hörselhallucinationer, vilka ibland kan vara svåra att skilja från andra typer av psykoser. Hallucinogener är antingen "naturprodukter", som meskalin, eller framställda i laboratorier, som LSD. Effekter är framför allt psykoser, svåra depressioner och förändrad uppfattningsförmåga. Psykosen kan också åtföljas av en svår depression med självmordsrisk.


5.                   Narkotikaklassade läkemedel

Den största gruppen är bensodiazepiner som ordineras av läkare mot oro, ångest eller sömnsvårigheter. Några av de vanligaste är Halcion, Librium, Mogadon, Sobril och Valium. Rohypnol används ibland av missbrukare och kriminella för att döva känslolivet i samband med våldsbrott. Effekter kan vara ångest, humörsvängningar, overklighetsupplevelser, syn- eller hörselvillor, överkänslighet för ljud, ljus eller beröring och epileptiska anfall.


VARNINGSSIGNALER


De varningssignaler man framför allt ska vara uppmärksam på handlar om förändringar i en persons beteende, som onormal trötthet, kraftiga pendlingar i humöret, självvald isolering och lögner. Andra signaler kan vara om tonåringen börjar komma hem allt senare om kvällarna, börjar skolka från skolan, missar träningar, eller plötsligt byter umgänge och fritidsintresse. Att det börjar försvinna pengar hemifrån eller att han/hon börjar försvara droganvändning kan vara andra tecken. Det finns inga givna regler utan ofta är det ett ”pussel” som måste läggas. Därför är det viktigt att väga samman flera – såväl kroppsliga som beteendemässiga – kännetecken för att få en helhetsbild. Naturligtvis betyder inte detta att varje tonåring som börjar missa träningen eller byter kompisar använder droger, man får inte glömma bort att tonåren är en tid av förändring. Men känner du dig orolig, ta din oro på allvar och lita på din intuition.

Du som ledare och vuxen är en viktig förebild, glöm aldrig det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0